1 op 4 nieuwbouwers weet te weinig over eigen ventilatiesysteem

  BE   25 februari 2016 Bron: Zehnder
Sinds 1 januari 2016 is een ventilatie-voorontwerp en prestatieverslag verplicht voor nieuwbouw en energetisch ingrijpende renovatie (de zogenaamde STS-regelgeving). Volgens Zehnder Belgium, specialist inzake woningventilatie, zal hierdoor het binnenklimaat van onze woningen aanzienlijk verbeteren. Uit eerder onderzoek* van de ventilatiespecialist bleek immers dat een gebrekkige installatie, onwetendheid en pover onderhoud de kwaliteit van het binnenklimaat schaden. Hoewel ventilatie steeds belangrijker wordt in onze overgeïsoleerde woningen, onderschat de Belg nog steeds het belang ervan.

De integratie van een ventilatie-oplossing in het ontwerp van de woning en een professionele installatie zijn onontbeerlijk voor een optimale luchtkwaliteit. Architect en installateur spelen hierbij een cruciale adviserende rol. Omdat de consument (36%) de informatie over ventilatiesystemen vaak te ingewikkeld vindt, laten ze zich voor de keuze ervan sterk leiden door professionals. 35% van de bouwers volgt hierbij het advies van zijn architect en 34% vertrouwde hiervoor volledig op zijn installateur.

“De nieuwe verplichting van een ventilatie voorontwerp en prestatieverslag verplichten installateurs en architecten om hun kennis van bij de ontwerpfase van een bouwproject tot nauwe samenwerking. Dat is de beste garantie voor een goede en gezonde woningventilatie. Verder is het continu optimaliseren van de kennis en know-how van installateurs over de integratie, installatie en onderhoud van de nieuwste systemen cruciaal. De ventilatietechnologie evolueert immers razendsnel. Daarom organiseren wij sinds 2010 in de Zehnder Academy opleidingen aan installateurs die dan een kenniscertificaat ontvangen.” Aldus Juergen Dierickx, marketing directeur van Zehnder.

Onwetendheid is grootste gezondheidsrisico

Uit het Zehnder ventilatieonderzoek blijkt dat mensen met een nieuwbouw matig enthousiast zijn over woningventilatie: bijna de helft (41%) zou geen ventilatiesysteem plaatsen indien het niet wettelijk verplicht was. Een kwart van diegene die de voorbije vijf jaar gebouwd heeft weet echter niet welk ventilatiesysteem in hun woning geïnstalleerd werd. Hierdoor wordt het ventilatiesysteem na installatie pover onderhouden. Bijna 1 op 2 Belgen met een systeem D (balansventilatie) heeft de ventielen van zijn ventilatiesysteem nog nooit gereinigd en de filters nooit vervangen terwijl dit toch duidelijk door fabrikanten aangegeven wordt.

Naast een slecht onderhoud blijkt ook een bepaalde onwetendheid over het juiste gebruik van het geïnstalleerde woningventilatiesysteem. Eén op twee weet niet hoe ze het ventilatiesysteem exact moeten instellen. Slechts 43% kreeg van de installateurs uitleg over de werking ervan. Verder sluit 1 op 2 met een systeem C de raamroosters af en toe omdat het teveel tocht veroorzaakt of lawaai binnenlaat. Een op vijf zet zijn ventilatiesysteem regelmatig helemaal uit.

“Een verkeerd gebruik en slecht onderhoud van het ventilatiesysteem kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Geïsoleerde woningen zonder ventilatie of slecht onderhouden ventilatiesystemen verhogen het risico op verontreinigde lucht met mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg. Een professioneel geïnstalleerd systeem en een regelmatig en goed onderhoud staan garant voor een gezond binnenklimaat. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor architecten en installateurs.” aldus nog Juergen.

En verder: „Als ventilatiespecialist doen we er ook alles aan om het brede publiek bewust te maken van het belang van ventilatie voor gezonde lucht in de woning. Zo is Zehnder lid van organisaties die bijdragen tot die bewustwording, waaronder de ‘Federation of Indoor Air Quality’ (FIAQ). Vanuit Zehnder Academy besteden we ook veel aandacht aan de opleiding en professionalisering van installateurs. Ten slotte voorzien we de nieuwe generatie toestellen van digitale hulpmiddelen voor installateurs en gebruikers om de installatie én de werking van het ventilatiesysteem te optimaliseren”, besluit Juergen Dierickx

*Dit blijkt uit enquête uitgevoerd door een onafhankelijk studiebureau in opdracht van Zehnder Group Belgium bij 500 bouwers en verbouwers. De bevraging peilde naar hun kennis van- en perceptie over woningventilatie.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo