Buitenschrijnwerk

Ramen vervangen: 5 onmisbare tips

Ramen, ze hebben een levensduur van tientallen jaren, soms zelfs een halve eeuw. Toch komt er een moment dat ook jouw ramen toe zijn aan vervanging. Bij zo’n grote investering wil je natuurlijk geen verkeerde beslissing maken. Ben je benieuwd waar je op moet letten als je je ramen gaat vervangen? Met behulp van de 5 onmisbare tips in dit artikel kan er weinig misgaan. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Tip 1. De goedkoopste ramen zijn niet altijd het voordeligst

Tijdens het oriënteren naar nieuwe kozijnen kom je er waarschijnlijk al snel achter: nieuwe kozijnen zijn niet goedkoop. Voor het laten vervangen van 10 m² aan ramen, moet je al snel rekening houden met een prijs rond de € 8.000. In deze prijs zijn de btw, montagekosten en de kosten voor de isolerende beglazing meegenomen. Ben je op zoek naar goedkope kozijnen voor in je woning? Kijk dan verder dan alleen de aanschafprijs en let op de onderhoudskosten. Zo zijn houten kozijnen bijvoorbeeld goedkoper in aanschaf dan aluminium kozijnen, maar vragen houten kozijnen meer onderhoud. Ze moeten regelmatig voorzien worden van een nieuwe lik verf en hier zitten kosten aan verbonden. Ook kunststof en aluminium kozijnen vragen eens in de zoveel jaar om onderhoud, zoals het vervangen van het hang- en sluitwerk en het reinigen en conserveren van de kozijnen. Hoewel dit onderhoud niet jaarlijks nodig is, zijn de gemiddelde onderhoudskosten hieronder op jaarbasis berekend. Deze bedragen kunt u jaarlijks opzij zetten voor het onderhoud van uw kozijnen.

Jaarlijkse onderhoudskosten per m²

Zoals u ziet vragen aluminium ramen nauwelijks onderhoud, waardoor deze op lange termijn voordeliger zijn dan houten kozijnen. Let daarnaast goed op de levensduur van nieuwe ramen. Zo gaan zachthouten ramen 15 tot 25 jaar mee terwijl kunststof kozijnen een levensduur hebben van wel 50 jaar.

Tip 2. Kies niet voor het best isolerende glas

Kijk op het internet en één van de tips die je al snel tegenkomt gaat over het kiezen voor het best isolerende glas in je nieuwe ramen. Dit levert immers de hoogste energiebesparing op. Het klinkt onlogisch, maar in de meeste gevallen loont het om juist niet te kiezen voor het best isolerende glas. Momenteel heeft HR+++ glas de hoogste isolatiewaarde. In de meeste gevallen is HR++ glas echter een betere optie. HR++ glas laat nauwelijks nog warmte uit je woning ontsnappen en vraagt daarnaast een aanzienlijk lagere investering in vergelijking met HR+++ glas. Een stuk voordeliger dus. Dankzij deze voordelen is HR++ glas momenteel de meest gekozen glassoort.

Ramen vervangen: 5 onmisbare tips

Tip 3. Kijk naar keurmerken

Nieuwe ramen wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk laten plaatsen. Vergeet echter niet om ook goed te letten op de kwaliteit van de ramen én de vakmannen. Niets is vervelender dan je dure ramen vroegtijdig te moeten laten vervangen, omdat de ‘goedkope’ specialist een fout heeft gemaakt. Kies daarom niet direct voor de goedkoopste vakman, maar voor de vakman met de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Hoe vind je deze? Zoek op internet eerst naar recensies voordat je met een bedrijf in zee gaat en leer van de positieve of juist negatieve ervaringen die mensen die je voorgingen hebben gehad. Vraag ook aan je specialist over welke keurmerken en certificaten hij of zij beschikt. Met deze kleine zoektocht laat je alle onbetrouwbare specialisten snel links liggen.

Tip 4. Veiligheid voorop

Ramen en deuren, inbrekers zijn er dol op. Zeker wanneer deze ramen en deuren niet goed zijn beveiligd. Een inbreker kan dan binnen een paar seconden al in je woning staan. Laat je je ramen vervangen? Kies dan direct voor de beste beveiliging. Inbraakwerende sloten herken je aan het SKG-logo. Dit logo is voorzien van 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe langer een inbreker nodig heeft om dit slot te forceren. Koop niet alleen inbraakwerende sloten voor je ramen en deuren, maar laat dit hang- en sluitwerk ook monteren door een professional. Aan een inbraakwerend slot die niet goed is gemonteerd heb jij niets, en een inbreker heel veel.

Tip 5. Gebruik je nieuwe ramen verstandig

Heb je de knoop doorgehakt en je ramen laten vervangen? Grote kans dat je nieuwe ramen een stuk beter isoleren dan de voorgangers. Positief, dit betekent namelijk dat je bespaart op je energiekosten. In een goed geïsoleerde woning vindt er echter geen automatische luchtverversing plaats. Een slecht geventileerde woning kan niet alleen schade aan je huis veroorzaken, zoals vochtplekken en schimmelvorming, maar is ook nog eens schadelijk voor je gezondheid. Laat daarom de ventilatieroosters in je ramen altijd openstaan. Dag en nacht en in alle seizoenen. Hierdoor kan de vochtige lucht naar buiten en schone lucht naar binnen.

Ramen vervangen: 5 onmisbare tips

De beste ramen

Bovenstaande 5 tips helpen je bij het vinden van de perfecte kozijnen voor je woning. Let op: de beste ramen zijn voor ieder persoon verschillend. Kies je voor de warme uitstraling van houten kozijnen, de voordelige prijzen van kunststof ramen of juist voor de sterke aluminium kozijnen? Bereid je aankoop goed voor en kies de, voor jou, juiste ramen. Dan heb je er decennia lang profijt van.

Ook interessant