Onvoldoende aandacht voor gezondheid bij renovatie en nieuwbouw

  NL   29 februari 2016 Bron: Velux
Onvoldoende aandacht voor gezondheid bij renovatie en nieuwbouw
Energiebesparende maatregelen bij renovatie en nieuwbouwprojecten hebben vaak een negatief effect op de gezondheid wanneer deze niet worden gecombineerd met investeringen voor het leefklimaat en wooncomfort. Dit blijkt uit diverse internationale wetenschappelijke onderzoeken. Een consortium van partijen hebben daarom de handen ineen geslagen en in Montfoort 10 sociale huurwoningen gerenoveerd. De woningen zijn een voorbeeld van innovatieve energiebesparing en een gezond leefklimaat. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst brengt vanmiddag een bezoek aan De Poorters van Montfoort. Een project dat hierin een voorbeeldrol kan vertolken. Blok spreekt hier met projectpartijen en bewoners.

Nederland heeft zich binnen de Europese Unie verplicht om in 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Verduurzaming van de woningvoorraad, die op dit moment 40 procent van het energieverbruik voor haar rekening neemt, moet hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Dit is een enorme opgave omdat circa 40 procent van onze woningen in de jaren ‘60 en ‘70 is gebouwd en vaak slecht is onderhouden. Volgens VELUX Nederland, specialist in daglicht en natuurlijke ventilatie van woningen, is het voor de gezondheid van onze samenleving van groot belang om bij deze verduurzaming niet alleen naar energiemaatregelen te kijken, maar ook naar het binnenklimaat. Mensen brengen immers 90 procent van hun tijd binnenshuis door.

Belang van goed leefklimaat

Doordat bestaande nationale en Europese bouwregelgeving met name gericht is op energiebesparing, ligt de focus van renovatie- en nieuwbouwprojecten hier ook op. Deze maatregelen hebben vaak een negatief effect op het binnenklimaat. Zo verstoort een gebrek aan daglicht en slecht binnenklimaat ons biologische ritme waardoor we slechter slapen, vermindert de weerstand, neemt de kans op allergieën toe en groeit de kans op astma. Door onvoldoende aandacht voor maatregelen om astma tegen te gaan loopt de Europese samenleving jaarlijks circa 10 miljard euro mis.

Active House

Minister Blok bezoekt vandaag het drie jaar geleden gerealiseerde project de Poorters van Montfoort om kennis te nemen van de gebruikerservaringen van de bewoners en zich te laten informeren over het belang van binnenklimaat bij toekomstige renovatie en nieuwbouw. Bij het experiment waarbij de woningen zijn gerenoveerd volgens de Active House principes, is naast aandacht voor energiebesparing en energieopwekking, sterk ingezet op behoud en verbeteren van wooncomfort en leefklimaat met veel daglicht en natuurlijke ventilatie. Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland: “Met de Poorters van Montfoort hebben de consortiumpartners aangetoond dat het leveren van een bijdrage aan energiedoelstellingen hand in hand kan gaan met verbeteringen voor bewoners. De woningen zijn niet alleen een duurzaam, maar vooral ook fijn en gezond om in te wonen.”

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo