Duurzame lampen voor niet-verlichte gebieden in Afrika

2 februari 2016 Bron: Two cents
Duurzame lampen voor niet-verlichte gebieden in Afrika
Op 2 februari wordt jaarlijks Lichtmis gevierd, ook gekend als ‘het feest van het licht’. In de Middeleeuwen kondigde deze festiviteit het einde van de winter aan; het moment waarop de dagen terug langer worden. Lichtmis is de zoektocht naar licht na de winter, wat traditioneel gepaard gaat met het maken van pannenkoeken, die door hun ronde vorm en gouden kleur de zon symboliseren.

De zoektocht naar licht is eveneens een kernactiviteit van de VELUX Groep. Het bedrijf voorziet al 75 jaar in producten om meer zonlicht en frisse lucht in huis te halen. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen wil VELUX deze missie nog verder uitbreiden. Vandaar dat het bedrijf ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag in 2016 een samenwerking is aangegaan met Little Sun en Plan International om op een duurzame en toegankelijke manier licht te voorzien voor de gebieden in Afrika die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Duurzame lampen voor niet-verlichte gebieden in Afrika

Concreet werd een speciale zonne-energielamp ontworpen, in samenwerking met designstudenten wereldwijd. De lampen worden uitgedeeld in Afrika, volgens de traditionele distributiemethode van Plan International, die erop gericht is het lokale ondernemerschap en de financiële autonomie te ondersteunen en te versterken. 14.500 lampen werden al verdeeld in Senegal, Zimbabwe en Zambia, een cijfer dat correspondeert met het aantal VELUX-werknemers wereldwijd, waaronder 82 in België. Momenteel worden 150 plaatselijke ambassadeurs opgeleid om de lamp tegen een betaalbare prijs in deze regio’s te verkopen. De opleiding combineert workshops, rollenspel, demonstraties en groepswerk.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo