Interieur

Tips om een washok in te richten

Tips om een washok in te richten
Rondslingerende vuile kleding, hangertjes en het aanzicht van een wasmachine. Bij sommige mensen werkt dit beeld of het idee ervan hen op de zenuwen. Daarom is het hebben van een washok geen overbodige luxe. Zeker met een groot gezin draait u wekelijks minimaal 4 keer een was. Bij dezen geven wij u dan ook een aantal handige tips om een washok of wasgedeelte zelf in te richten.

Het is fijn om een plek te hebben waar u alles bij elkaar heeft: de wasmiddelen, -machines en hulpmiddelen om wasgoed gestreken en gevouwen weer in de kast te krijgen. Voordat u het lijstje met tips afwerkt, is het goed om te bedenken in welke ruimte u een washok wilt inrichten. Het kleinste kamertje in huis wordt ineens een hulp in het huishouden. Of u geeft de zolder een make-over. Het is in ieder geval zaak dat u genoeg plek heeft om uw was uit te hangen. Niet alles mag namelijk in de droger. Gelukkig komt het lekkere weer er weer aan, waardoor het heerlijk is om uw wasgoed buiten te hangen.

Wasmachine en droger plaatsen

Met een groot budget is het mogelijk om de wasmachine en droger in een kast te laten inbouwen, eventueel met een wastafel voor handwas en lades voor knijpers, wasblokjes en sokken die hun maatje missen. Een ideaalbeeld en helaas niet voor iedereen haalbaar. Om ruimte te besparen zet u de droger en wasmachine op elkaar. Plaats de droger altijd bovenop de wasmachine, omdat de droger meer warmte afgeeft en warmte altijd opstijgt. De beste optie is om er een plank tussen te plaatsen die de droger kan dragen. Zorg ervoor dat de deuren van beide machines naar dezelfde kant openen en dat de machines minimaal 5 centimeter van de muur afstaan. Houd ook rekening met de bewegingsruimte er omheen. U moet de was er wel in gehurkte stand uit kunnen halen.

Brabantia Tips om een washok in te richten

Ruimte efficiënt en gezellig maken

Een washok is er vooral voor de efficiëntie. U heeft alles bij elkaar om te wassen, drogen, strijken, eventueel stomen en vouwen.

    Koop een aantal planken voor aan de muur voor opgevouwen was die nog richting de kast moet, het strijkijzer, wasmiddelen en dat soort zaken.
  • Schaf wat kleurrijke mandjes aan voor losse spullen. Voor de wasmiddelen kiest u voor een bak van bijvoorbeeld plastic, omdat er toch weleens geknoeid wordt en u dat makkelijker op kunt doen van plastic dan bijvoorbeeld een rieten of stoffen mandje.
  • Print richtlijnen voor het verwijderen van vlekken en de betekenis van waslabels uit en hang ze in een lijstje aan de muur. Gezellig en handig! U kunt dit overigens ook doen voor het aanzetten van de wasmachine, dan kan iedereen de was doen.
  • Hang een kledingstang op voor hangers. Zo hangt u blouses na de was gemakkelijk op.
  • Plaats een glazen potje (eventueel versierd) op de plank voor kleingeld dat u uit broekzakken haalt. Met het gespaarde geld kunt u iets leuks doen.
  • Kies voor wasmanden om was al te sorteren voordat het in de mand wordt gegooid.
  • Was ophangen maar geen plek voor een droogrek? Hang een houten ladder aan het plafond. Ideaal als wasrek en ook een mooie opsteker voor in de ruimte.
  • Zet u de wasmachine en droger naast elkaar? Plaats hier dan een brede plank boven voor het opvouwen van was. Dit maakt het makkelijk om handdoeken één voor één uit de droger te halen en direct op te vouwen.

Inspiratie op Pinterest

Pinterest is het walhalla op interieurgebied. Hier vindt u heel veel inspiratie om een washok gezellig, efficiënt en modern in te richten. Laat u inspireren door de vele slimme oplossingen en richt zo uw ruimte helemaal naar eigen wens in.

Ook interessant