Vastgoed

Cohousing: de weg naar goedkoper wonen?

Almaar meer mensen kiezen ervoor om samen te wonen met vrienden, familie en gelijkgezinden en zo geld te besparen. Cohousing of samenhuizen is nog verre van ingeburgerd in Vlaanderen, maar wint wel aan bekendheid. En niet alleen als een manier om te besparen: door een woning te delen, geniet je ook van een heleboel andere voordelen.

Ruimte en geld besparen

Veel jonge koppels en gezinnen dromen van een eigen woning, maar die droom wordt almaar minder haalbaar voor een groeiende groep mensen. Niet alleen vergt een huis kopen of bouwen een flinke investering – een grote kost voor jonge mensen – maar Vlaanderen kampt ook met een gebrek aan vrije ruimte. En geef toe, wie wil er nu de geschiedenisboeken ingaan als de generatie die de laatste stukjes natuur in Vlaanderen opofferde voor alweer een nieuwe woonwijk?

Er dienen zich verschillende oplossingen aan om zowel geld als ruimte te besparen. Zo kun je kiezen voor een appartement (al dan niet in de stad) of gewoon een kleiner huisje. Maar je kunt er ook voor kiezen om samen te gaan wonen met andere mensen.

Samenhuizen

‘Cohousing’ of ‘samenhuizen’ betekent dat je nog altijd een privéwoning hebt, maar dat je bepaalde functies wel met je buren deelt. Een gezamenlijke tuin is gemakkelijk te realiseren, maar je kunt ook een waslokaal delen. In cohousing kun je zo ver gaan als je wilt. Wie veel sociaal contact en een levendige sfeer wil, kan ervoor kiezen om ook van de woonkamer en keuken gemeenschappelijke kamers te maken. Een beetje zoals op kot. Of zoals in ‘Friends’ – maar dan anders.

Het geheim van een succesvol cohousingproject? Communicatie en goeie afspraken. Cohousing doe je dan ook niet zomaar met wildvreemden. De meeste projecten ontstaan uit een gedeelde visie op gezond en aangenaam samenleven.

Hoe kun je besparen met cohousing?

Door sommige voorzieningen te delen, kun je heel wat uitsparen. Stel, je gaat samenwonen met vier andere gezinnen. Dan heb je niet langer vijf haagscharen en grasmachines nodig, maar volstaat één toestel. Weinig gebruikte maar onmisbare spullen delen is wellicht de belangrijkste besparing voor wie aan cohousing doet. Verder blijven veel onkosten min of meer gelijk.

Meer weten? Ga eens ten rade bij Samenhuizen vzw, waar je voorbeelden vindt van bestaande cohousingprojecen in België.

Ook interessant