Voordelig wonen in je droomhuis doe je zo

  BE   Bron: Logic-Immo
Tips om voordelig een woning te (ver)bouwen en erin te wonen! De laatste jaren zijn de vastgoedprijzen opmerkelijk gestegen. Steeds meer mensen vinden het moeilijk om de aankoopkosten van een huis of de huurkosten van een appartement te dragen. Gelukkig voorzien wij je van enkele gouden tips die voordelig wonen weer mogelijk maken!

Voordelig een woning kopen


Kies de juiste locatie
Wie een woning wilt kopen, dient eerst een maximumbudget te bepalen. Hou hierbij rekening met hoeveel je kunt lenen en met extra kosten voor verbouwing en inrichting. In sommige steden en gemeenten is vastgoed flink duurder dan op andere locaties. Voordelig wonen in de stad wordt moeilijker, maar op het platteland is het wel mogelijk. Wonen in Limburg is vaak het voordeligst. In de stad is er dan weer een groot verschil tussen de woningprijzen in verschillende wijken. In een iets minder goede buurt kan je vaak nog voordelig wonen.

Koop je woning voordelig
Wil je een woning aankopen? Hou dan vastgoed websites goed in het gaten, maar koop niet het eerste het beste pand. Wie geduld heeft en snel toeslaat als er zich een buitenkans aandient, koopt zijn woning een pak voordeliger. Ook op een openbare verkoop kan je al eens koopjes doen.

Voordelig een woning verbouwen


Werk samen met de voordeligste partners
Na de aankoop is het in veel gevallen tijd voor de verbouwing. Of misschien kocht je wel een mooi stuk grond waar je zo voordelig mogelijk op wilt gaan wonen. In elk geval is het belangrijk om de prijzen van verschillende architecten, aannemers en leveranciers van materialen te vergelijken en de meest voordelige partners te kiezen om mee samen te werken. Wie handig is, steekt zelf de handen uit de mouwen. Ook dat bespaart je een hoop geld.

Premies en subsidies
De overheid, de provincies en verschillende gemeenten geven heel wat subsidies, bijvoorbeeld aan wie zijn woning energiezuinig verbouwt. Misschien kom je wel in aanmerking voor een groene of sociale lening. Ook voor huurders zijn er subsidies. Zeker de moeite waard om uit te zoeken!

Denk aan de energiezuinigheid
Wie nu investeert in energiebesparende maatregelen bespaart op lange termijn. Omdat je energierekening erg laag zal zijn, helpt ook dit om voordelig te wonen. Denk hierbij aan een condensatieketel, zonnepanelen, een zonneboiler, ramen met (drie)dubbel glas of dak- en gevelisolatie. Kleinere ingrepen helpen evengoed. Overweeg dus zeker LED-lampen of een spaardouchekop.

Voordelig wonen in een origineel interieur

Natuurlijk moet je woning ook ingericht worden. Dure designmeubelen heb je niet nodig, goedkopere versies zijn vaak minstens zo comfortabel. Ook tweedehandsmeubelen zijn de laatste tijd echt hip. Sla je slag op de rommelmarkt, geef die leuke kast een make-over met een likje verf en je geniet van originele meubels voor geen geld!

Voordelig wonen dankzij cohousing

Wil je graag voordelig wonen, maar toch beschikken over een grote woonkamer die uitkijkt op je eigen tuin? Dan is cohousing misschien wel iets voor jou. Deel een huis met vrienden of kies voor een kangoeroewoning met je ouders. Voordelig en gezellig!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo