Een dakkapel moet aansluiten op uw wensen

Bron: Dakkapel-weetjes.nl
Een dakkapel plaatsen is een goede manier om uw zolderkamer veel groter en lichter te maken. Wanneer u een dakkapel wilt laten plaatsen is het belangrijk dat u kiest voor een dakkapel die goed aansluit op uw wensen. U komt voor verschillende keuzes te staan, maar er zijn twee keuzes die in het bijzonder erg belangrijk zijn. Dit zijn de keuze voor het materiaal en de keuze voor de bouwwijze. Hieronder leest u meer over deze beslissingen.

De keuze voor het materiaal

De eerste keuze die u zal maken is meteen een belangrijke, namelijk de keuze voor een materiaal. Er zijn drie soorten dakkapellen waaruit u kunt kiezen: de houten dakkapel, kunststof dakkapel en de polyester dakkapel.

Houten dakkapel

De houten dakkapel heeft verschillende voordelen. Allereerst is de dakkapel erg voordelig in aanschaf. De prijzen van een houten dakkapel beginnen al rond de Ä 3.000. Daarnaast is de uitstraling van een houten dakkapel uniek. Het hout zorgt voor een authentiek en natuurlijk uiterlijk. Met deze sfeervolle uitstraling past de dakkapel goed bij oudere huizen. Daarnaast is hout een materiaal dat makkelijk te bewerken is. Hierdoor zijn reparaties eenvoudig uit te voeren en is de dakkapel erg geschikt voor maatwerk en unieke ontwerpen.

Kunststof dakkapel

De kunststof dakkapel bestaat uit een houten basisconstructie. De afwerking van de dakkapel bestaat uit kunststof. De kunststof dakkapel wordt erg vaak toegepast in Nederland. Dit komt doordat het kunststof veel voordelen met zich mee brengt. Zo is de dakkapel erg onderhoudsarm. Met een jaarlijkse schoonmaakbeurt bent u al klaar. Daarnaast heeft de kunststof dakkapel een gemiddelde levensduur van wel 50 jaar. U kunt dus erg lang plezier hebben van deze dakkapel. Ook beschikt de dakkapel over goede isolatie, waardoor u geld kunt besparen op uw energierekening. De prijzen voor een kunststof dakkapel liggen rond de Ä 3.750.

Polyester dakkapel

Een polyester dakkapel lijkt in veel opzichten op een kunststof exemplaar. De polyester dakkapel bestaat echter volledig uit kunststof en heeft, in tegenstelling tot een kunststof dakkapel, een naadloze constructie. Door de naadloze constructie is de dakkapel bijzonder goed geÔsoleerd en is de kans op lekkages minimaal. Net als bij de kunststof dakkapel heeft de polyester dakkapel nauwelijks onderhoud nodig. De polyester dakkapel is een duurzame keuze. Dankzij de goede isolatie bespaart u namelijk energie. Ook heeft de dakkapel een lange levensduur en is de dakkapel gemaakt van een duurzaam en recyclebaar materiaal. Een polyester dakkapel kost ongeveer Ä 4.250.

De keuze voor de bouwwijze

Als u het materiaal van de dakkapel heeft bepaald, is het belangrijk om de bouwwijze te kiezen. U kunt kiezen uit twee verschillende bouwwijzen: prefab en traditioneel.

Prefab

De prefab dakkapel heeft veel voordelen. De dakkapel wordt in de fabriek gemaakt en in elkaar gezet. De dakkapel wordt gemaakt met standaard afmetingen en materialen. Hierdoor is de productie erg efficiŽnt. Omdat de dakkapel dus niet pas op uw dak hoeft te worden opgebouwd, neemt de plaatsing van de prefab dakkapel erg weinig tijd in beslag. De dakkapel kan in slechts 1 dag op uw dak worden geplaatst. Dit heeft als voordeel dat u weinig overlast heeft van de verbouwing. Ook is de prefab dakkapel erg voordelig in aanschaf, omdat de productie en plaatsing snel en efficiŽnt zijn.

Traditioneel

De traditionele dakkapel wordt, in tegenstelling tot de prefab dakkapel, pas op het dak opgebouwd. Hierdoor neemt de plaatsing enkele dagen tot weken in beslag. Het grote voordeel van traditioneel gebouwde dakkapellen is dat er veel keuzevrijheid is. Bij traditionele dakkapellen is men niet gebonden aan standaard afmetingen en materialen. Hierdoor kunt u een unieke dakkapel laten ontwerpen en plaatsen. Traditionele dakkapellen kunnen op elk dak gebouwd worden, ongeacht de hellingshoek van uw dak. De prijzen van de traditioneel gebouwde dakkapel liggen gemiddeld 25% hoger dan die van een prefab dakkapel.

De juiste keuze

Het is belangrijk om te kiezen voor een dakkapel die goed aansluit op uw wensen. Bekijk de eigenschappen en voordelen van de verschillende soorten dakkapellen en baseer hier uw keuze op. Als u de keuze voor het materiaal en de bouwwijze van de dakkapel heeft bepaald bent u al een heel eind op weg. Mocht u het lastig vinden om een beslissing te maken dan kunt u altijd een specialist om advies vragen. Deze kan uw situatie beoordelen en u voorzien van persoonlijk advies.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo