Buitenschrijnwerk

Dakkapel: meer ruimte én meer waarde

Een dakkapel is een uitbouw van het hellende dak. De voordelen van een dakkapel zijn groter dan je op het eerste gezicht zou denken. De meeste mensen denken alleen aan extra ruimte. De extra slaapkamer, hobbykamer of studeerkamer op zolder, die ontstaat door de plaatsing van de dakkapel. Maar een dakkapel is een aanschaf met meer pluspunten. Het plaatsen van een dakkapel blijkt een ‘mini-verbouwing’ te zijn, met zeer positieve korte en lange termijn effecten.

Meer ruimte en meer licht

De belangrijkste reden voor een nieuwe dakkapel is voor vrijwel iedereen de ruimtewinst. De donkere zolder verandert van opslagruimte in een volwaardige lichte kamer of zelfs twee. Het plaatsen van een dakkapel lijkt een kleine aanpassing, maar die heeft veel effect. De ruimtewinst is fors. Een dakkapel van 3 meter breed levert 4,5 m2 extra loopruimte. Zo heb je opeens een extra slaapkamer, hobbykamer of werkruimte. En het extra daglicht doet ook veel. Na de plaatsing ervaar je direct het enorme ruimtegevoel. De zolder voelt direct anders. Dat zorgt voor hoog wooncomfort.

Meer waarde

Maar ook vanuit economisch oogpunt is een dakkapel een goed idee.
Een nieuwe keuken of badkamer is vaak smaakgevoelig. Een dakkapel niet. En daarmee is het een vaste waardevermeerdering voor je huis. Opeens heeft je huis niet 3, maar 5 slaapkamers. Dat is bij de verkoop een goed verhaal. Zo is een dakkapel direct een lange termijn investering.
Een dakkapel kan ook zorgen voor een kostenbesparing. Het kan het verschil maken tussen wel of niet verhuizen. Verhuizen is een forse kostenpost. Die kosten voorkom je als de dakkapel het ruimteprobleem kan oplossen. Bovendien heeft een dakkapel een goed prijs/waarde verhouding.
Een dakkapel van 3 meter breed koop je al voor 4.000 tot 7.000 euro. Een nieuwe keuken of badkamer kost veel meer. Al snel 15.000 euro.

Dakkapel: meer ruimte én meer waarde

Dakkapel in één dag geplaatst

In één dag wordt de dakkapel op je huis geplaatst. Daar hoef je dus niet tegenop te zien. Een vergunning is meestal niet nodig. Check wel altijd de voorwaarden bij je gemeente. Dakkapellen zijn er in vele soorten. Houten dakkapellen zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Daarbij is eigenlijk alles mogelijk qua vorm, stijl en maat. Een houten dakkapel kun je combineren met houten kozijnen of kunststof kozijnen. Ook de zijwangen kun je in kunststof laten afwerken. Dat scheelt onderhoud. Naast dakkapellen in hout, zijn ze er ook in kunststof. Die hebben nauwelijks onderhoud nodig. Tegenwoordig zijn ze zo gemaakt, dat het verschil met een houten dakkapel nauwelijks zichtbaar is. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger is kun je dat weer terugverdienen door lagere onderhoudskosten, zoals schilderwerk. Zorg er in ieder geval voor dat de dakkapel goed past bij de stijl van je huis.

Ook interessant