Warm de winter in: nuttige tips voor het isoleren van een dakkapel

Bron: Dakkapel-weetjes.nl
Ongeveer 30% van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Dit cijfer laat zien hoe belangrijk een goede dakisolatie is voor een woning. Een dakkapel kan hier een grote rol in spelen. Een goed geÔsoleerde dakkapel kan veel voordelen opleveren, zoals kostenbesparing en een verhoging van het wooncomfort.

Isolatie

Met goede isolatie houd je de warmte in huis. Dit zorgt er in de wintermaanden voor dat je aanzienlijk minder hoeft te stoken. In de zomer zorgt isolatie daarentegen weer voor een frisse en koele omgeving. De isolatiewaarde van een dakkapel wordt aangegeven door middel van de R-waarde of Rc-waarde. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de dakkapel geÔsoleerd is. De R-waarde wordt beÔnvloed door verschillende factoren, waaronder het materiaal en de constructie van de dakkapel.

Dakkapel

Een dakkapel met uitzonderlijk goede isolatie is de polyester dakkapel. Dit komt door de naadloze, kunststof constructie van de dakkapel. Een polyester dakkapel heeft doorgaans een R-waarde van 3,5. Ook de kunststof dakkapel beschikt over een hoge Rc-waarde. De isolatiewaarde van een kunststof dakkapel ligt tussen de 2,5 en 3. De polyester en kunststof dakkapel hebben dus als voordeel dat ze van nature een hoge isolatiewaarde hebben.

Het kan zijn dat je toch liever kiest voor de authentieke en natuurlijke uitstraling van een houten dakkapel. De houten dakkapel is over het algemeen minder goed geÔsoleerd. Daarom is het belangrijk om andere materialen te gebruiken voor de isolatie. Denk bijvoorbeeld aan isolatiefolie en HR++ glas voor in de ramen van de dakkapel.

Voordelen van goede isolatie

Een goed geÔsoleerde dakkapel brengt veel voordelen met zich mee. Het eerste voordeel is natuurlijk dat de warmte binnenshuis blijft. Hierdoor kan je de verwarming een graadje lager zetten en kan je profiteren van een lagere energierekening. Door goede dakisolatie kan je jaarlijks wel ruim Ä 500 besparen op de stookkosten. De isolatie vergroot ook het wooncomfort, omdat de temperaturen in huis constanter en aangenamer zijn. Daarnaast kan je genieten van een rustige omgeving, doordat goede isolatie het geluidsoverlast vermindert.

Ventilatie

Goede dakisolatie biedt dus veel voordelen. Je kunt ook overwegen om de hele zolder te laten isoleren. Dit zal nog meer schelen in de energiekosten. Bij een geÔsoleerde zolder is het wel belangrijk dat je beschikt over goede ventilatie. Doordat de naden en kieren zijn dichtgemaakt komt er namelijk niet zomaar frisse lucht naar binnen. Gebruik bijvoorbeeld ventilatieroosters voor de aan- en afvoer van lucht. Hiermee voorkom je onder andere vocht- en schimmelproblemen. Zo kan je onbezorgd genieten van alle voordelen die een geÔsoleerde woning met zich meebrengt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo