Buitenschrijnwerk

Een nieuwe kijk op dakramen

Een nieuwe kijk op dakramen
dakkapeleffect
Nordag uit Genk lanceert tijdens BIS 2013 een nieuw type dakraam waarmee het zich in de markt wil zetten naast grotere namen uit de sector. De producent gaat met zijn nieuw systeem prat op het gebruik van hoogwaardige materialen en een gepatenteerd kantelsysteem waarmee een ‘dakkapeleffect’ wordt bereikt. Het raam wordt bovendien geopend als een kiepraam waardoor de functies van de zonnewering, ook dienstdoend als insectenhor, behouden blijven.

Gepatenteerd scharniersysteem met 'dakkapeleffect'

“De meest opvallende vernieuwing tegenover klassieke dakramen is het ‘dakkapeleffect’,” zegt Roel Lijnen, een van de drie boers die het jonge bedrijf beheert. “We hebben daarvoor een eigen scharniersysteem bedacht dat ervoor zorgt dat het venster in verticale stand staat wanneer het volledig wordt opengedraaid. Dat creëert onder het dak bovendien een grotere bruikbare vloeroppervlakte en maakt het poetsen van het raam een pak makkelijker.” Nordag is het eerste bedrijf dat met een dergelijk systeem op de markt verschijnt en nam ondertussen zelfs een patent op het in eigen beheer ontwikkelde raam.

Kiepraam vergrendeld tegen inbraak en beveiligd voor kinderen

Nordag wil met zijn dakraam verder alle onvolkomenheden in klassieke systemen voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. Lijnen legt uit: “Voor de ontwikkeling van dit raam hebben we alle nadelen van bestaande systemen op een hoopje gegooid en omgekeerd naar de voordelen die in ons nieuw type dakraam zitten.” Zo is het dakraam uitgewerkt als kiepraam, waardoor het is vergrendeld tegen inbraak en beveiligd voor kinderen. Daarbij komt dat het raam is uitgerust met een zonnewering die tegelijk fungeert als insectenhor. “Die installeerden we aan de buitenzijde van het raam,” gaat Lijnen verder. “Zo wordt zonnewarmte tegengehouden nog voor die het glas bereikt. Bovendien wordt de ruimte onder het dak nog steeds geventileerd wanneer de zonnewering gesloten is en het raam zich in kiepstand bevindt.”


Het kiepraam is vergrendeld tegen inbraak, beveiligd voor kinderen en uitgerust met een zonnewering die ook fungeert als insectenhor.

Geëxtrudeerd aluminium in thermo alu-houtverbinding

Nordag gaat tot slot prat op het gebruik van hoogwaardig en duurzaam materiaal. “Voor de profielen gebruiken we geëxtrudeerd aluminium in combinatie met hout, dat door afstandshouders in pvc nooit in contact komt met het aluminium,” zegt Lijnen. “Die thermo alu-houtverbinding zorgt voor gebalanceerde energiewaarden en beperkt contactgeluid tot een minimum. Waar in oude systemen het dakraam vaak de zwakste schakel in het dak is, scoort ons dakraam over de hele lijn.” En dat is net waar Lijnen zijn bedrijf maar al te graag op wil laten voorstaan: “Ik ben rotsvast overtuigd van de kwaliteit van ons product,” zegt hij. “Ik geloof dat we daarmee op termijn naast de grootste jongens in de markt kunnen en zullen staan.”