Eerste cohousingproject Waasland in Sint-Niklaas

  BE   26 mei 2015 Bron: Matexi
Cohousing Waasland heeft een optieovereenkomst gesloten met Matexi voor één van de velden in de uitbreiding van de Clementwijk. Met de ondertekening is een belangrijke stap gezet in de verdere realisatie van de duurzame woonwijk in Sint-Niklaas. Afgelopen zaterdag hees Cohousing Waasland de vlag op ‘veld 15’ en heffen beide partners en tal van genodigden het glas om deze mijlpaal te vieren. “We zijn zeer tevreden dat Cohousing Waasland een waardevolle invulling kan geven aan de nieuwe woonvormen in de Clementwijk”, zegt Alexis De Groote van Matexi.

“We vinden het belangrijk om open te staan voor de ideeën van lokale partners en hen een mogelijkheid te geven om hun initiatieven vorm te geven”, zegt Alexis De Groote, Business Unit Manager Matexi Oost-Vlaanderen. “De samenwerking met Cohousing Waasland is hier een mooi voorbeeld van. Zij zetten in de Clementwijk het eerste cohousingproject in het Waasland op poten.”

22 woningen en appartementen

Het cohousingproject zal bestaan uit 22 individuele woningen en appartementen, aangevuld met gedeelde ruimtes. De woningen en appartementen zijn modern en ecologisch en geven allemaal uit op een grote gemeenschappelijke tuin. Daarnaast hebben de bewoners toegang tot een paviljoen met onder andere een polyvalente ruimte en een grote keuken die bijvoorbeeld kan dienen voor feesten en samenkomsten.Nieuwe buren gezocht

“We hebben nu elf effectieve en een vijftal kandidaat-leden, gaande van twintigers tot zeventigplussers, koppels met en zonder kinderen en alleenstaanden”, zegt Evelyn Wymeersch van Cohousing Waasland. “We zoeken dus nog een aantal toekomstige buren. Zodra de groep volledig is, wordt de optie gelicht en kunnen we overgegaan tot de aankoop van de grond. We merken dat de interesse groeit en verwachten snel volledig te zijn.”

Blaf Architecten uit Lokeren en Denc-studio uit Gent ontwerpen op dit moment het siteplan en de individuele units. Samen met de groep van toekomstige bewoners moeten zij ervoor zorgen dat deze unieke locatie in Sint-Niklaas een aangename buurt wordt, die gedeelde faciliteiten moeiteloos combineert met privacy voor alle bewoners.

De bouw van het project zou begin volgend jaar van start moeten gaan. Tegen eind 2016 worden de eerste bewoners verwacht. Cohousing Waasland organiseert maandelijks infosessies om geïnteresseerden te informeren. De eerstvolgende infosessie vindt plaats op 15 juni in café De Graanmaat.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo