Betaalbaar en duurzaam wonen is geen utopie

  BE   5 maart 2014 Bron: Marquiz
Dit jaar besteedde Batibouw aandacht aan het thema ‘betaalbaar wonen’. Terecht, dit thema verdient ook alle aandacht. Maar betaalbaar wonen vergt meer dan het behouden van de woonbonus en van bepaalde fiscale stimuli alleen. Voor de Stichting voor Toekomstige Generaties betekent betaalbaar bouwen en verbouwen ook nieuwe manieren van denken en innovatieve oplossingen, op zo’n manier dat, zowel op korte als op lange termijn, de kosten voor de bewoners, voor de samenleving en de planeet laag blijven. “Het is precies deze manier van denken die wij, samen met onze partners Derbigum, Saint Gobain Glass, Velux en Wienerberger willen promoten door THE BLUE HOUSE/prijs in te richten. Hierdoor hebben we de afgelopen 2 jaar al heel wat voorbeelden van duurzame én betaalbare bouw- en renovatieprojecten verzameld, die stuk voor stuk als inspiratiebron voor zowel architecten als aannemers en bouwheren kunnen dienen.”, legt Benoît Derenne, directeur van de Stichting, uit.

De Stichting voor Toekomstige Generaties is een stichting van openbaar nut die ondersteuning biedt aan duurzame initiatieven met als doel een leefbare wereld te creëren voor toekomstige generaties. Samen met haar partners Derbigum, Saint Gobain Glass, Velux en Wienerberger organiseerde ze de voorbije 2 jaar THE BLUE HOUSE/prijs voor duurzaam en betaalbaar wonen.

Bij THE BLUE HOUSE/ wordt verder gekeken dan naar de milieu- en energieaspecten alleen, maar worden ook innovatieve manieren belicht om de (ver)bouwgerelateerde kosten op korte en lange termijn te beperken. Om een dergelijke manier van denken en bouwen nog meer te stimuleren, plant de Stichting voor Toekomstige Generaties een derde editie van THE BLUE HOUSE/ en zal ze opnieuw inspirerende praktijkvoorbeelden uit de bekroonde projecten met haar website, een publicatie en verschillende video’s voorstellen.

Toonvoorbeelden van duurzaam en betaalbaar (ver)bouwen

De projecten die de voorbije jaren werden genomineerd voor THE BLUE HOUSE/prijs tonen op een vaak eigenzinnige en innoverende manier aan dat duurzaam en betaalbaar renoveren en bouwen – ondanks de vele praktische hindernissen- geen utopie hoeft te zijn De projecten laten zien dat betaalbaar (ver)bouwen vanuit heel wat creatieve invalshoeken kan gerealiseerd worden: via cohousing, kangoeroewoningen, energiebesparende maatregelen, recuperatie van materialen, groepsaankopen, intelligent ruimtegebruik, renovatie en herbestemming van oude gebouwen… De mogelijkheden zijn legio, zowel op het vlak van nieuwbouw als renovatie, zowel in steden als op het platteland en zowel voor eengezinswoningen als voor grotere projecten.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo