Duurzaam Bouwen

L'Espoir wint The Blue House

Op 22 november 2012, is het gebouw ‘L’Espoir’ uitgeroepen tot laureaat van The Blue House/, een nieuwe Belgische prijs voor duurzaam en betaalbaar (ver)bouwen, in het leven geroepen door de Stichting voor Toekomstige Generaties en haar partners. Architect Damien Carnoy van het architectuurbureau Atelier Carnoy-Crayon kreeg een prijs van 5.000 euro voor zijn houten passiefhuis omdat het niet alleen een voorbeeld is op vlak van techniek en energiebesparing, maar ook wat betreft de andere dimensies van duurzaamheid. Zo is L’Espoir, gelegen in Sint-Jans-Molenbeek, minder duur dan een klassieke nieuwbouw en biedt het een comfortabele woonst aan 14 gezinnen in financiële moeilijkheden. De 4 P’s, People, Prosperity, Planet, Participation, zijn in de bouw geïntegreerd. De andere drie genomineerden zijn « Le Comptoir sucrier » in Antwerpen, een industrieel pand in een verpauperde buurt dat verbouwd werd tot een betaalbaar groen dorpje voor een gemengd publiek, het LAR-huis in La Roche, een verbouwing van een traditioneel huis tot een duurzame vakantiewoning en The Black House in Leffinge, een esthetisch verantwoorde en energiezuinige passiefwoning van 120 m².

“We hebben projecten geselecteerd die de vier criteria van duurzaamheid in acht hebben genomen, en die extra aandacht hadden voor de financiële impact voor de bewoners, de omgeving en de planeet”, aldus de jury, die uiteindelijk voor L’Espoir koos als laureaat van 2012. “De bewoners werden bij elke fase van dit pilootproject betrokken. Zo konden 14 gezinnen hun droom om eigenaar te worden, waarmaken. Het duurzame project is gebouwd op een beperkte oppervlakte in een stedelijke zone. Het is een technisch hoogstandje en helpt zijn bewoners energie te besparen.” L’Espoir, opgericht door Brusselse gezinnen in financiële moeilijkheden, is een 100% passief samenhuisproject dat beantwoordt aan de wooncrisis in het stadscentrum.


L’ESPOIR – MOLENBEEK

De meest energiezuinige woningen zijn vandaag vaak architecturaal verantwoord, maar heel moeilijk haalbaar voor het merendeel van de mensen. In de toekomst zou een duurzame woning de planeet moeten respecteren, maar ook echte levenskwaliteit moeten bieden aan de bewoners in hun eigen leefomgeving. Het huis van de toekomst moet rekening houden met mobiliteitsproblemen door bijvoorbeeld bestaande woningen in het centrum te renoveren of nieuwe interessante architectuur te bieden, die toch financieel haalbaar is. Een enorme uitdaging!

In Brussel alleen al is er een bevolkingsgroei van 6% per jaar. Hoe kunnen we aan de woonvraag voldoen, wetende dat de nieuwe Brusselaars vaak lage inkomsten hebben? In Vlaanderen zijn er nog maar 247.000 bebouwbare percelen over, terwijl er binnen de 30 jaar een miljoen extra Vlamingen zullen zijn. In Wallonië voldoet twee derde van de woningen niet aan de minimale energienormen. Al die huizen moeten dus gerenoveerd worden tegen 2040, en dat door families die niet altijd beschikken over de budgetten om die uitdaging aan te gaan. In deze context, moeten architecten zeer inventief zijn. “Met The Blue House/ willen we innovatieve architecten belonen die zorgen voor meer duurzaamheid in België”, zegt Benoît Derenne, directeur van de Stichting voor Toekomstige Generaties. “De laureaat en de genomineerden, geselecteerd onder 27 kandidaten, tonen aan dat er niet één, maar verschillende antwoorden zijn voor het duurzame en betaalbare huis van de toekomst. Omdat dit vraagstuk onze toekomstige generaties aanbelangt, hebben we de stimulerende prijs op poten gezet.”

Ook interessant