Architectuur

Van der Zwan wint eerste prijs Archiprix 2015

Het plan Een voorkant voor de achterkant van Ivar van der Zwan is bekroond met de eerste prijs van de Archiprix 2015. De tweede prijs werd gedeeld door drie afstudeerplannen. Dat heeft de organisatie van Archiprix Nederland bekendgemaakt. Van der Zwan won met zijn ontwerp voor twintig woningen, gecombineerd met kleinschalige atelier- en winkelruimte in het hart van Amsterdam. Het plan, dat is gesitueerd rond de steeg Keizerrijk tussen de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, verbeeldt een scenario om Amsterdam verder te verdichten en tegelijkertijd een nieuwe, kleinere schaal toe te voegen aan de binnenstad.

Dit ‘virtuoos ontwerp voor een woon-werkcomplex binnen een bouwblok van de historische binnenstad van Amsterdam toont aan hoe een kwalitatief hoogwaardig milieu gerealiseerd kan worden op bestaande dichtbebouwde locaties’, meldt de jury. Van der Zwan is afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Tweede prijs

Het plan Bayt van Abdessamed Azarfane (eveneens AvB Amsterdam) behaalde een gedeelde tweede prijs. De jury omschrijft de inzending, die een andere kijk op sociale huisvesting in Marokko belooft, als een ‘zeer goed doordacht ontwerp voor sociale woningbouw in Casablanca, op alle schaalniveaus wordt een hoge kwaliteit gerealiseerd’.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant