Architectuur

Winnaars Archiprix 2010 bekend

winnaars van Archiprix 2010 zijn bekend. Deze jaarlijkse prijs voor afstudeerders in de architectuur en stedenbouw werd afgelopen zaterdag in Groningen uitgereikt. Jeroen Atteveld (Academie van Bouwkunst Amsterdam) won de eerste prijs.

Zijn inzending Thermen Westpoort (zie afbeelding) bestaat uit een combinatie van twee gebouwtypologieën die geen relatie met elkaar hebben. Door een thermencomplex toe te voegen aan een afvalverbrandingsgebouw van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam, ontstaat volgens de inzender ‘ruimte voor onverwachte mogelijkheden en ontmoetingen’.

“Het Thermencomplex maakt gebruik van de opgewekte energie, de overmaat van het gebouw, de restproducten van het afvalverbrandingsproces en de bijzondere industriële omgeving. Het AEB wordt op haar beurt in een nieuw milieuvriendelijker daglicht geplaatst.”

De tweede prijs was voor Monique Sperling, afgestudeerd aan de opleiding landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit.

In haar inzending De Toekomst van een adaptieve Afsluitdijk voorziet zij een multifunctionele Afsluitdijk waar de verschillende functies als zeewering, het spuien van water, energieopwekking en verkeer op duurzame wijze geïntegreerd zijn, alles met behoud van de ruimtelijke kwaliteit.

Lees verder op Architectenweb.nl