Architectuur

Nieuwe hoofdsteden door de lens van Belgische topfotograaf Nick Hannes

Nieuwe hoofdsteden door de lens van Belgische topfotograaf Nick Hannes
Hoe ziet de ideale hoofdstad eruit? De Belgische fotograaf Nick Hannes trok naar zes landen - Egypte, Korea, Nigeria, Kazachstan, Indonesië en Brazilië - die in een recent verleden een nieuwe hoofdstad hebben gebouwd of daar volop mee bezig zijn.

Meer info en bestellen via deze link

Stuk voor stuk zijn het typevoorbeelden van wat Rem Koolhaas de Generische Stad noemt: een planmatige stad zonder historische gelaagdheid, lokale identiteit of een eigen karakter. Als een visueel socioloog met een scherp oog voor detail gaat Hannes op zoek naar de menselijke maat in een decor vol spektakelarchitectuur en pompeuze prestigeprojecten.

New Capital is een kritische reflectie op ongebreidelde neoliberale stadsontwikkeling en haar sociale en ecologische gevolgen, maar is ook doorspekt met subtiele humor en verrassende toevalligheden. Meanderend tussen trots en tristesse toont New Capital hoe utopie en dystopie soms verbazend dicht bij elkaar liggen.

Nieuwe hoofdsteden wereldwijd door de lens van Belgische topfotograaf Nick Hannes
Fotografie: © Nick Hannes

Nick Hannes werd voor zijn foto's die nu verzameld zijn in dit boek bekroond met een World Press Photo Award in 2023.

Nieuwe hoofdsteden wereldwijd door de lens van Belgische topfotograaf Nick Hannes
Fotografie: © Nick Hannes

Nick Hannes (°1974 Antwerpen) studeerde fotografie aan de KASK in Gent. Met een mix van subtiele humor, ironie en visuele metaforen richt hij zich op grote maatschappelijke thema's als migratie, urbanisatie en globalisering. Nick publiceerde verschillende fotoboeken, onder andere over de voormalige Sovjet-Unie ('Red Journey', 2009), de Middellandse Zee ('Mediterranean. The Continuity of Man', 2014) en Dubai ('Garden of Delight', 2018). In 2024 verschijnt zijn jongste boek 'New Capital', een kritische documentaire over zes nieuwe hoofdsteden.

Hij had solo tentoonstellingen in onder meer het FotoMuseum Antwerpen, De Garage Mechelen en talrijke internationale fotofestivals. Hij ontving de Zeiss Photography Award in 2017, de Magnum Photography Award in 2018 en een World Press Photo Award in 2023. Sinds 2008 is hij docent documentaire fotografie aan de KASK.

Ook interessant