Architectuur

Boekentip: Binnenkijken in modernistische parels

Boekentip: Binnenkijken in modernistische parels
In Homes for Modernists kijk je binnen in twintig 20e-eeuwse architectenwoningen, van Victor Horta over Léon Stynen tot Juliaan Lampens. Telkens met veel geduld gerestaureerd, zodat ze gered zijn voor – hopelijk – de komende 100 jaar.

Fotograaf Jan Verlinde en journalist Thijs Demeulemeester gingen voor dit boek op zoek naar 20e-eeuwse architectenwoningen die geen slachtoffer werden van vernieuwzucht. Het boek Homes for Modernists bewijst aan de hand van deze prachtige woningen dat een beschermd monument geen blok aan je (verbouw)been hoeft te zijn.

Ook in een modernistisch monument dat zijn tijd toont kan je hedendaags en comfortabel wonen, al vergt het wel een bepaalde mindset. Zo getuigen de bewoners in dit boek.

Boek Homes for Modernists
'Een architectenwoning restaureren sluit veel interieurkeuzes uit. We hebben ons aangepast aan het huis. Niet omgekeerd', zegt Gino over zijn woning uit 1939. 'Een geschenk om hier te wonen', noemt Rik zijn geklasseerde, maar moeilijk verwarmbare architectenwoning uit 1934. 'Je koopt zo'n huis niet om er tabula rasa van te maken. We zijn verantwoordelijk om het in ere te houden', getuigt Bram over zijn imposante betonwoning. 'Je moet het doen uit liefde voor het pand.'

Hun boodschap is duidelijk: wees niet bang voor een monument.

Van een art-nouveaulandhuis tot een postmodernistisch totaalkunstwerk: dit boek toont aan de hand van de prachtige interieurfotografie van Jan Verlinde hoe je 20e-eeuwse monumenten klaarstoomt voor de 21e eeuw. Met respect, geduld en doorzettingsvermogen kunnen moderne woningen met erfgoedwaarde de monumenten van de toekomst worden.

Meer info en bestellen via deze link

Ook interessant