Architectuur

Riverside Tower Antwerpen, Een iconische woontoren

Riverside Tower Antwerpen, Een iconische woontoren
De Riverside Tower, ontworpen door Léon Stynen (1899-1990) en Paul De Meyer (1922-2011), is ongetwijfeld een van de meest iconische gebouwen op de Antwerpse Linkeroever. De eerste woontoren met een groendak in België is inmiddels vijftig jaar oud. Tijd voor een publicatie. Over de toren zelf, maar evenzeer over de ruimere context waarin het architecturale meesterwerk tot stand kwam.

Architectuurhistoricus Marc Dubois belicht verschillende aspecten van de geschiedenis van Linkeroever, onder andere de internationale wedstrijd uit 1933 met een in velerlei opzichten merkwaardige inzending van Le Corbusier. Ook het imposante oeuvre van Stynen en De Meyer, ontwerpers van de toren, maar evenzeer van talrijke andere spraakmakende architectuurprojecten in België, krijgt ruime aandacht.

Aan de hand van maquettes, schetsen, ontwerpen, plannen en nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal, grotendeels bewaard in het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), weet Marc Dubois de bouwgeschiedenis van de toren nauwgezet te reconstrueren met bijzondere aandacht voor het schitterende penthouse dat Paul De Meyer bovenop de twintigste verdieping van de toren bouwde.

Meer info en bestellen via deze link


Twee beeldessays vervolledigen het onderzoek van Dubois. In 2015 fotografeerde Filip Dujardin het indrukwekkende dakappartement en kon hij voor de eerste en laatste maal de oorspronkelijke toestand vastleggen in unieke opnames. Ondertussen werd dit penthouse voor een nieuwe eigenaar op een voorbeeldige wijze gerenoveerd door Glenn Sestig Architects. De daktuin werd gerestaureerd door het bureau landschapsarchitectuur Wirtz. Het tweede beeldessay, met foto’s van Jean-Pierre Gabriel, laat je binnenkijken in het ‘mooiste penthouse van Antwerpen’ en genieten van de gerenoveerde daktuin.

Ook interessant