Architectuur

Prijswinnaars Archiprix 2014 bekend

De Archiprix Nederland 2014 kent twee prijswinnaars en twee eervolle vermeldingen. De prijs is zondag 22 juni in Utrecht uitgereikt. De jury heeft twee prijswinnaars aangewezen, waarbij ze geen rangorde heeft willen aanbrengen. “Ze zijn beide op hun eigen wijze meesterlijk”, zegt de jury over de ontwerpen 'The Ems Full Hybrid' van Remco van der Togt en Jonas Papenborg (Wageningen Universiteit, landschapsarchitectuur) en 'Recording and Projecting Architecture' van Filippo Maria Doria (TU-Delft, architectuur).

Ems Full Hybrid

'The Ems Full Hybrid' is volgens de “een grootschalig, realistisch landschapsarchitectuurplan dat de waarde van het vak in een complexe context ondubbelzinnig aantoont”. Het afstudeerplan van Van der Togt en Papenborg biedt met een uitgekiende strategie “meer dan alleen een integrale oplossing voor de ernstige complexe economische en ecologische problematiek van het Eems estuarium. Het plan presenteert bovendien een overtuigend lange termijn perspectief voor de ontwikkeling van het gebied, gelegen op de grens van Nederland en Duitsland”.

Recording and Projecting Architecture

Het andere prijswinnende afstudeerplan, 'Recording and Projecting Architecture', noemt de jury “een volstrekt autonoom poëtisch onderzoek dat de absolute verleidende kracht van het architectonisch denken aantoont”. Doria stelt een blindenbibliotheek in het park van de Villa Borghese in Rome voor in een volgens de jury gelaagd en prachtig gepresenteerd plan. De mentale constructie die ruimte is voor de blinde bezoeker, is een ervaring die ook de ontwerper bij zijn werk heeft. Het ontwerp van de bibliotheek sluit aan bij deze observatie; de blinde bezoeker ontwikkelt al lopend een indruk van de ruimte.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant