Architectuur

Hunter Douglas Award tijdens Archiprix International 2011

In het overvolle Guggenheim in New York ontvingen acht jonge architecten op 9 juni de Hunter Douglas Award. Deze uitreiking vond plaats tijdens de afsluiting van het Archiprix International, een internationale wedstrijd voor de beste afstudeerprojecten ter wereld op het gebied van architectuur. De Hunter Douglas Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan de beste afstudeerprojecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Voor de eerste keer in de geschiedenis werd Archiprix International gehouden in de Verenigde Staten.

Dit jaar kwamen meer dan 300 projecten uit 70 landen binnen. Van de meer dan 300 inzendingen, die getoond werden op het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werden door de internationale jury 24 projecten genomineerd. Uiteindelijk zijn er acht winnaars geselecteerd voor de Hunter Douglas Award. De award is in het leven geroepen om de beste afstudeerprojecten op het gebied van architectuur van studenten overal ter wereld, te eren.

Winnaars, wereldwijd:
  • Amsterdam Alphabet: Gijs Adriaansens – Technische Universiteit te Eindhoven, Faculteit Bouwkunde, bouwen en plannen
  • A Defensive Architecture Nicholas : Adam Szczepaniak - The University of Westminster, School of Architecture and the Built Environment, Londen, Engeland
  • National Apiological Network: An Illustrated History : Craig Johnston - University of Strathclyde, Department of Architecture, Glasgow, Schotland
  • The New 'Non-Standard' : Jonathan Enns - Princeton University, School of Architecture, Princeton, Verenigde Staten
  • A Public Bathhouse : Ruann van der Westhuizen - University of Pretoria, Faculty of Engineering, Built Environment and Information Technology, Pretoria, Zuid-Afrika
  • Spaces, Poetics and Voids: Simone Pizaagalli – Technische Universiteit te Delft, Faculteit Bouwkunde
  • Urban Upholstery Molly Hunker,: Mira Henry - University of California, Department of Architecture and Urban Design, Los Angeles, Verenigde Staten
  • You are Here Lorenzo Trompetto : Veronica Rusca, Maurizio Pizzocro - Università di Genova, Facoltà di Architettura, Genua, ItaliëDe internationale jury die de winnaars heeft geselecteerd zegt, ”De winnende projecten voldoen aan het DNA van herkenbare architecten en architecten stijlen, maar er is ook een ontwikkeling voorbij dit DNA. De projecten springen eruit door de authentieke stem van de individuele designers en de duidelijke positie die zij innemen. Stuk voor stuk zijn het krachtige projecten, die verder gaan dan de stijl. Wat de projecten gemeen hebben, is de poëtica.”
    De jury bestond uit: Yung Ho Chang (Atelier FJCZ en voorheen decaan van de architectuurfaculteit van MIT), Kapil Gupta (Serie Architects), Xiangning (Sean) Li (Tongi University en directeur van het Museum of Architecture Shanghai) en Ralph Nelson (LOOM).

    De Hunter Douglas Awards

    De winnaars werden geëerd met de Hunter Douglas Award. Daarnaast wordt een selectie van de winnende projecten gepubliceerd in het Archiprix International 2011 boek.

    Sprekers tijdens de Hunter Douglas Awards op 9 juni in het Guggenheim waren onder andere: Nader Tehrani, Professor en hoofd van de afdeling Architectural Design van MIT; Yung Ho Chang, voorzitter van de internationale jury; Winka Dubbeldam, hoofd bij Archi-Tectonics; en Aad Kuiper, voorzitter & CEO van Hunter Douglas European Operations.

    “Hunter Douglas verheugt zich erop de volgende generatie architecten over de hele wereld te kunnen ondersteunen,” zegt Aad Kuiper, president van Hunter Douglas Europe. ‘’We zijn ook zeer blij om aan te kondigen dat in 2013, de Archipix International workshops en awardceremonie gehouden worden in Moskou, Rusland.”