De Verbouwing

Waarom zou je beslissen om domotica te installeren?

Waarom zou je beslissen om domotica te installeren?
Bij een klassieke elektrische installatie, heb je één of meerdere schakelaars die vast verbonden zijn met een lichtpunt. De stopcontacten worden per kring doorverbonden. Bij domotica worden alle lichtpunten afzonderlijk met de zekeringenkast verbonden, zodat ze vanuit een centraal punt geschakeld kunnen worden. Ook kunnen stopcontacten, rolluiken, gordijnen, poorten, pompen, ventilatoren en zelfs kranen mee geïntegreerd worden in het systeem.
Domotica brengt wel een meerkost met zich mee, maar geeft oneindig veel mogelijkheden eens ervoor gekozen.

bekabeling voor de verlichting en stopcontacten
De kabels komen vanuit een centraal punt in de garage aan op de eerste verdieping. De buskabel is wat kwetsbaarder en is in flexibele buizen gestopt. De andere kabels zijn special gemaakt om in de vloeren of muren weggewerkt te worden. Alle kabels verdwijnen straks in een egalisatielaag onder de vloerisolatie.

Eindeloze mogelijkheden

Bij domotica kun je elk lichtpunt met eender welke schakelaar aansturen. Bovendien kun je ook schakelen door middel van een smartphone, tablet of computer. Maar wat nog belangrijker is: je kan ook sommige dingen automatisch laten verlopen. Bijvoorbeeld rolluiken of gordijnen laten sluiten bij invallende duisternis en laten openen op een vast tijdstip wanneer je normaal opstaat. Je kunt bepaalde lampen laten aangaan als er beweging wordt gedetecteerd in een bepaalde ruimte. Uiteraard willen we dat alleen als het donker is.

Ook kan je werken met bepaalde sferen. Bijvoorbeeld, de sfeer TV-kijken zal de stopcontacten van de TV en Hifi aan schakelen, bepaalde lichten dimmen tot de gewenste lichtsterkte en eventueel de gordijnen sluiten.

domotica modules
De oude elektriciteitskasten hangen er nog. De nieuwe kabels hangen en liggen klaar om straks in de nieuwe kast aangesloten te worden.

Zuinig

Het automatisch laten verlopen van bepaalde processen zal ook energiebesparend werken. Als je bijvoorbeeld als laatste het huis verlaat, kun je met één druk op de knop alle verlichting (al dan niet met vertraging) uitschakelen en de gewenste stopcontacten uitschakelen om sluimerverbruik tegen te gaan.

Modulair

De meeste domotica systemen kunnen gedeeltelijk geïnstalleerd worden om ze dan later uit te breiden. Op die manier kan het budget gespreid worden in de tijd.

domotica modules
De verschillende domotica modules kunnen vooraf al in de nieuwe elektriciteitskast geplaatst en bekabeld worden. Daarna moet men alleen de kabels van stopcontacten, verlichting aan te sluiten.

Bus

Tegenwoordig zijn bus-systemen populair. Een bus-systeem zorgt ervoor dat alle schakelaars en modules met elkaar verbonden worden door een bus-kabel. Deze kabel wordt in een lus geplaatst, zodat er veel minder kabel nodig is dan bij het klassieke ster-systeem, waar elke schakelaar een verbinding met de centrale nodig had.

domotica modules
Met behulp van een laser waterpas worden de dozen voor schakelaars en stopcontacten op de juiste hoogte geplaatst. Elke schakelaar komt op dezelfde hoogte in het hele huis. Dat geldt ook voor alle stopcontacten, deze worden laag boven de plinten geplaatst.

Velbus

In deze Verbouwing is gekozen voor domotica van Velbus, een Belgische fabrikant met een mooie, eigen kijk op de huisautomatisering. Bij velbus werkt iedere module zelfstandig, zodat er geen centrale nodig is. De voordelen hiervan zijn, dat bij een defect alleen de defecte module vervangen dient te worden. Het hele systeem kan in fases geplaatst worden, waarbij je als het ware steeds kan 'sparen' voor een uitbreiding van het systeem. Het is zelfs mogelijk om de modules te spreiden, bijvoorbeeld 70% beneden en 30% boven of enkele modules in het tuinhuis. Hiermee kunt u besparen op de bekabeling.

Volgende keer meer hierover.

Ook interessant