Woonleningen

Wat kun je doen met de overwaarde van je huis?

Wat kun je doen met de overwaarde van je huis?
Heb je overwaarde op je woning dan betekent dit dat de waarde van je huis hoger is dan het bedrag van je hypotheek. Van die overwaarde kun je op verschillende manieren gebruik van maken en je kunt er verschillende dingen mee doen. Los je je hypotheek af omdat je je huis verkoopt, dan komt de overwaarde vrij en krijg je gelijk toegang tot het bedrag. Wil je in je huis blijven wonen, dan kun je de overwaarde opnemen door je hypotheek te verhogen. Wat je allemaal met die overwaarde kunt doen lees je hier.

Overwaarde opnemen

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde op je woning op te nemen. Verkoop je je huis en verhuis je naar een goedkopere woning, dan krijg je het geld op je rekening gestort. Koop je een duurdere woning terug dan kun je het inzetten als eigen geld zodat je een lagere hypotheek kunt afsluiten. Wil je je woning niet verkopen, dan kun je ook je overwaarde verzilveren door een tweede hypotheek of lening af te sluiten.

Beleggen

Je kunt ervoor kiezen om de overwaarde te investeren in andere activa, zoals aandelen, cryptovaluta, obligaties, onroerend goed of een eigen bedrijf. Het is belangrijk om hierbij wel goed advies in te winnen en de risico’s en rendementen zorgvuldig af te wegen. Kies je voor beleggen in cryptovaluta, wees je dan bewust van de risico’s en houd het nieuws op het gebied van crypto goed in de gaten en kies voor een betrouwbare Nederlandse cryptobroker zoals Bitvavo.

Verbouwen en renoveren

Met de overwaarde kun je investeren in verbeteringen aan je huidige huis. Dit kan zijn het bouwen van een extra ruimte of dakkapel, het renoveren van de keuken of badkamer, of het aanbrengen van energiebesparende maatregelen zijn. Dit kan niet alleen je woongenot verbeteren, maar ook de waarde van je huis verhogen.

Pensioenaanvulling

Als je dichter bij je pensioenleeftijd komt, kun je ervoor kiezen om de overwaarde te benutten als aanvulling op je pensioeninkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het verkopen van je huis en te verhuizen naar een kleiner en goedkoper huis, waardoor je lagere woonlasten hebt en extra geld beschikbaar hebt voor je pensioen.

Schulden aflossen

Je kunt de overwaarde ook gebruiken om andere schulden af te lossen, zoals creditcardschulden of persoonlijke leningen. Door deze schulden af te lossen, verminder je je maandelijkse verplichtingen en rentelasten.

Een vakantiehuis kopen

Je overwaarde kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld een tweede huis in het buitenland te kopen. In veel landen in Europa liggen de prijzen voor huizen een stuk lager dan in Nederland. Met een overwaarde van twee ton kun je vaak een leuk tweede huis kopen. Je kunt er dan voor kiezen om dit huis te gebruiken als vakantiehuis. In de tijd dat je er zelf niet verblijft kun je ervoor kiezen om het te verhuren. Ook aan het kopen van een huis in het buitenland zijn risico’s verbonden dus “bezint eer ge begint” en laat je vooraf goed adviseren.

Schenken aan familieleden

Wil je je kinderen een zetje in de rug geven, bijvoorbeeld om een eigen huis te kunnen kopen na hun studie, dan kun je ook de overwaarde van je huis schenken. Zo kun je eenmalig een belastingvrije schenking van 100.000 euro doen zonder dat je schenkbelasting verschuldigd is.

Verkopen en huren

Verkoop je je huis en koop je vervolgens geen nieuw huis terug, dan ontvang je de overwaarde van je huis op je rekening. Op dat moment wordt het vrij besteedbaar vermogen. Je kunt je vermogen dan op allerlei manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om een wereldreis te maken, te beleggen, van te leven of om in te zetten als eigen vermogen bij het kopen van een nieuw huis in de toekomst.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke financiële beslissing afhangt van je persoonlijke omstandigheden, doelstellingen en risicobereidheid. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur of hypotheekverstrekker voordat je besluit wat je precies wilt doen met de overwaarde van je huis.

Ook interessant