Algemeen

Verlaag je maandelijkse lasten met deze 4 tips

Verlaag je maandelijkse lasten met deze 4 tips
Helaas wordt alles steeds duurder en vooral als huiseigenaar heb je flink wat vaste lasten. Denk aan de hypotheek, energierekening, verzekering en onderhoud. Er zijn ongetwijfeld nog genoeg andere leuke dingen waar je liever je geld aan uit zou geven. Vakanties, kleding, leuke uitstapjes en hobby’s. Maar helaas moeten de vaste lasten natuurlijk ook allemaal worden betaald. Gelukkig kun je vaak meer besparen dan je denkt. Hoe? Wij hebben 4 bespaartips op een rij gezet.

1. Creëer een overzicht van je uitgaven

Die automatische incasso’s lijken super handig, maar zijn ook erg geniepig. De eerste stap om je maandelijkse lasten te verlagen, is bewustzijn creëren van je huidige uitgaven. Maak een overzicht van waar jouw geld naartoe gaat. Zo kan je goed inzien waar er te besparen valt. Zie je dat je maandelijks voor een streamingdienst betaalt die je nooit gebruikt? Zet deze dan snel stop. Veel bankapps geven maandelijks een helder overzicht van waar het geld heen gaat. Zorg dat je deze regelmatig bekijkt!

2. Bespaar op internet, tv en bellen

Al jaren hetzelfde telefoonabonnement? Grote kans dat je te veel betaald! Kijk op een vergelijkingssite wat voor jouw een goedkopere en betere optie is. Het kan een stuk goedkoper zijn om over te stappen naar een alles-in-1-provider. Je betaalt dan één bedrag voor internet, tv en bellen. Kijk je nauwelijk meer tv? Dan is dat waarschijnlijk niet verstandig. Betaal niet te veel voor een super uitgebreid zenderpakket als je toch nauwelijks tv kijkt. Tv-programma’s (terug)kijken via internet is ook een optie.

3. Bespaar op je verzekeringen

Verzekeringen zijn vast niet bepaald je favoriete kostenpost per maand. Wel wil je zeker weten dat je geen onnodige risico’s loopt en goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld ongevallen, schade of ziekte. Maar heb je al die verzekeringen wel nodig? Passen de voorwaarden die je hebt afgesproken wel bij wat je belangrijk vindt of mag je dekking best wat omlaag?

Een kritische blik op je verzekeringen kan je zo een fors lagere premie opleveren. Wellicht zijn er zelfs verzekeringen waar je helemaal van af kunt. Zo is een uitvaartverzekering niet voor iedereen nodig als je zelf genoeg spaargeld hebt om een eventuele uitvaart mee te bekostigen. Net zoals je voor je drie jaar oude laptop vast je verzekering wel kunt stopzetten. En heb je wel een huisdierenverzekering nodig als je kat alleen voor zijn jaarlijkse vaccinaties op de behandeltafel ligt? Waarschijnlijk niet. Overstappen naar een andere verzekeraar loont vaak: premies wijzigen en ook je persoonlijke situatie verandert. Controleer daarom minimaal één keer per jaar of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen.

4. Bespaar op je hypotheek

Voor veel mensen is de hypotheek een van de grootste kostenposten. Het is dus fijn als deze een stuk omlaag kan. Het kost misschien wat tijd, maar het kan je al snel een flink bedrag opleveren. Maar hoe regel je dit?

Een optie is je hypotheek oversluiten. Het is vaak niet gratis maar als het je lagere netto maandlasten oplevert, kun je de oversluitkosten gemakkelijk terugverdienen. Daarnaast zijn er andere opties waar geen notaris of oversluitkosten bij om de hoek komen kijken. Misschien kun je dankzij je overwaarde je risico-opslag verlagen of is rentemiddeling een idee. Een hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen. Hulp nodig? Een makelaar Amstelveen en makelaar Zaandam helpen je graag met onafhankelijk hypotheekadvies voor het oversluiten of afsluiten van een hypotheek.

Moraal van het verhaal: betaal niet gedachteloos maandelijks je hypotheeklasten, maar kijk kritisch of het goedkoper kan. Zeker als je hypotheek al een tijdje loopt.

Ook interessant


Build for Life