Vastgoed

Wie bouwt heeft de laagste maandelijkse woonlast

Wie bouwt heeft de laagste maandelijkse woonlast
Foto: Wienerberger
De woonlast, dit is de kost voor energie en de huur of leningaflossing samen, is de afgelopen maanden sterk gestegen door de Oekraïnecrisis. Door het lage energieverbruik van een nieuwbouwwoning is de impact van de Oekraïnecrisis voor eigenaars amper voelbaar. Zo bedraagt de gemiddelde maandelijkse hypotheekaflossing voor een nieuwbouw 994 euro en is de energiefactuur 92 euro per maand. Eigen inbreng tellen we hier niet mee (zie figuur “Woonkost vandaag”).

Energiefactuur heeft grote impact op woonlasten bij aankoop en huur

Bij aankoop van een bestaande woning of private huur maakt de energiecomponent ongeveer een kwart van de totale woonlast uit. De gemiddelde huurprijs van een halfopen bebouwing is volgens de huurbarometer van het CIB 960 euro. Om een hypothecair krediet voor de aankoop van bestaande woning af te kunnen lossen betaal je ongeveer 888 euro per maand af, maar moet je wel nog eigen middelen inzetten omdat je slechts een deel van de aankoopprijs kan lenen.

De maandelijkse energiefactuur van een halfopen bebouwing met EPC-label D bedraagt vandaag 313 euro.


Renovatie betaalt zichzelf terug

Door de hoge energieprijzen loont een energetische renovatie. Uit een berekening van de Vlaamse Confederatie Bouw blijkt dat de aflossingslast volledig kan afbetaald worden met de besparing op de energiefactuur. We veronderstellen een renovatie van 40 000 euro die de woning van EPC-label D naar EPC-label B brengt. De eigenaar verhoogt ook nog eens de waarde van zijn woning en krijgt een hoger wooncomfort (zie figuur “Woonkost voor wie vandaag renoveert na aankoop”).


Bijkomende aandacht nodig voor de huurmarkt

In tegenstelling tot aankoop en nieuwbouw, waarbij rentevoeten meestal vast zijn, kan de huur van een woning geïndexeerd worden. Het Federaal Planbureau verwacht een stijging van de gezondheidsindex met 7,97% en het is ook deze gezondheidsindex die gebruikt wordt voor de indexering van huurprijzen. Vooral huurders zullen dus geconfronteerd worden met hogere huurprijzen en een hoge energiefactuur (zie figuur “Woonkost volgend jaar”).

Ook interessant