Energie

Energiecrisis: eigenaars van nieuwbouw hebben laagste woonkosten

Energiecrisis: eigenaars van nieuwbouw hebben laagste woonkosten
Wie een jaar geleden een nieuwe woning heeft gebouwd, heeft vandaag de laagste woonkosten. Dat blijkt uit een VCB-analyse. De vereisten voor nieuwbouw op het vlak van energie-efficiëntie zijn hoog. En daar profiteren deze eigenaars ten volle van. Wie huurt is het slechtste af en heeft de woonkosten sterk zien stijgen als gevolg van de stijgende energieprijzen en geïndexeerde huurprijzen. Wie als eigenaar het afgelopen jaar een energierenovatie heeft afgerond, heeft haar of zijn energiefactuur tot een derde herleid. Zo verdienen zij op termijn hun investering terug. De totale woonkosten van verbouwers nemen daarom niet verder toe en dalen zelfs licht. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wijst dan ook op de grote voordelen van energetische ingrepen voor je portefeuille, je comfort en de klimaatuitdaging.

Uit een recente analyse van de VCB blijkt dat je in deze energiecrisis met grote voorsprong het beste af bent als eigenaar van een energie-efficiënte woning. Zij hebben hun maandelijkse energiekosten onder controle en zij kunnen hun woonkosten beter beheersen. Huurders zien op hun beurt niet alleen de energiekosten toenemen, maar ook de huurprijzen stegen aanzienlijk. Dat laatste is het gevolg van indexatie. Uit de VCB-analyse blijkt bovendien dat het verschil tussen eigenaars van nieuwbouw en huurders steeds groter wordt. De woonkosten van deze eigenaars zijn het afgelopen jaar slechts licht toegenomen, terwijl huurders de woonkosten zagen stijgen met bijna 30%.

Kopen, bouwen of huren:
maandelijkse woonkosten 1 jaar later

Kopen, bouwen of huren: maandelijkse woonkosten
In deze analyse werden volgende indicatoren opgenomen:
  • de gemiddelde leenlast voor een huis.
  • de gemiddelde huurprijs voor een huis.
  • de renovatiekosten (40.000 euro voor label B) werden berekend voor een halfopen bebouwing met een vloeroppervlakte van 113 m², bouwjaar 1970

“Duurzaam wonen begint bij energetische ingrepen. Zo krijg je vat op je woonkosten. Zeker in de huidige energiecrisis en in een situatie van toenemende inflatie. Het afgelopen jaar heeft dit onmiskenbaar aangetoond. Wie het zich kan veroorloven, dient daarom niet te wachten met een energierenovatie. Bovendien werden de steunmaatregelen onlangs aanzienlijk opgetrokken. Om bij een ingrijpende renovatie onnodige huurkosten te vermijden, kan het een voordeel zijn om tijdelijk een mobiele woonunit te benutten of door een gerichte aanpak te hanteren zoals het plaatsen van buitenmuurisolatie. Dat laat je toe in je woning te blijven”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

Ook interessant