Energiecrisis treft slechtst ge´soleerde woningen het hardst

  BE   24 februari 2022 Bron: Confederatie Bouw
Energiecrisis treft slechtst ge´soleerde woningen het hardst
Wie in een slecht ge´soleerd huis woont, wordt harder getroffen door de energiecrisis. Uit de berekening van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) blijkt dat de gemiddelde maandelijkse verwarmingskost voor een slecht ge´soleerde woning* gestegen is van 94 euro per maand in 2021 naar 313 euro per maand in 2022. Hou dus bij de aankoop van een woning zeker nog voldoende middelen over voor een renovatie.

Isolatie voorkomt hoge energiefactuur

Wie echter woont in een goed ge´soleerde woning betaalde in 2021 slechts 29 euro en in 2022 ongeveer 88 euro. Een goed ge´soleerde woning vangt dus het grootste deel van de prijsstijgingen door de energiecrisis op. Mochten de energieprijzen nog verder stijgen, dan wordt het verschil tussen een ge´soleerde en een niet ge´soleerde woning alleen maar groter.

Een dubbel probleem voor betaalbaarheid

Vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Zo kostte het mediaanhuis in 2019 nog 255.000 euro. Vandaag is dit gestegen tot 300.000 euro, ofwel een stijging met 17,6%. De prijzen van de goedkoopste woningen stegen nog iets sterker met 18,8%. Wie op zoek is naar een goedkoper huis, vindt dus steeds moeilijker een betaalbaar alternatief.

Kijk niet alleen naar de hypotheek- of huurkost, maar ook naar de woonkost

De woonkost houdt rekening met hypotheek of huur en met de energiekost van een woning. Een goedkopere, maar slecht ge´soleerde woning kan door de hogere energiekosten uiteindelijk toch nog duurder uitkomen. Zorg er dus steeds voor om nog voldoende budget over te houden voor een renovatie.

* Simulatie van een woning met label E, met een vloeroppervlakte van 113m▓, halfopen bebouwing, bouwjaar 1970.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo