Verwarming & Sanitair

Verlaag je energiefactuur. Kies voor een warmtepompboiler of zonneboiler

Verlaag je energiefactuur. Kies voor een warmtepompboiler of zonneboiler
Zowel met een warmtepompboiler als met een zonneboiler kan je heel wat energie besparen. Voor je sanitaire installatie krijg je met beide systemen ook mooie energie premies. We nemen graag de zonneboiler en warmtepompboiler even onder de loep voor je.

Hoe werkt een warmtepompboiler

Met een warmtepomp boiler wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht en vervolgens gebruikt om water op te warmen in het vergaarsysteem van de boiler. Dit gebeurt door de aangetrokken lucht d.m.v. een ventilator af te geven aan een koelgas. Dit gas wordt vervolgens samengedrukt met een compressor waardoor het warmer wordt en vloeibaar. In de condensor van de warmtepomp boiler gaat deze vloeistof dan haar warmte afgeven aan het water in het vergaarsysteem. Tenslotte passeert de vloeistof, wanneer ze is afgekoeld, een expansieventiel en verandert opnieuw in gas.

Een warmtepompboiler zorgt ervoor dat je sanitaire installatie heel wat energie bespaart (je bespaart tot 75% minder energie vergeleken met een elektrische boiler) omdat je slechts gebruik hoeft te maken van een elektrische steunverwarming wanneer de warmtepomp niet aan de vraag kan voldoen. De energie besparing dat dit oplevert kan voor een gezin zo al makkelijk 750 EUR op jaarbasis bedragen. Bereken hier hoeveel jij kan besparen met een warmtepompboiler.

Omdat dit een erg duurzaam systeem is biedt de overheid mooie energie premies voor wie in zijn of haar sanitaire installatie gebruik maakt van een warmtepomp boiler. Vergeleken met een klassieke boiler op gas of stookolie wordt er immers tot 50% minder CO2 uitgestoten. Je haalt met een warmtepomp boiler ook een hoger rendement (75%) dan wanneer je sanitaire installatie gebruikt maakt van een elektrische boiler (40%).

Waarom een warmtepomp boiler

Kiezen voor een warmtepompboiler in je sanitaire installatie is kiezen voor comfort met een flinke energie en dus budget besparing. Het systeem kan met gemak een hoog warm water debiet aan. Zeker wanneer je een oude boiler wil vervangen is een warmtepomp boiler een interessante keuze. De aanschaf ervan is duurder dan een elektrische boiler maar je verbruikt driemaal minder energie en je kan bovendien de installatie ervan makkelijk zelf uitvoeren. Met stijgende energie prijzen is kiezen voor een warmtepomp boiler dan ook een evidente beslissing.
Bekijk hier de kostprijs van een warmtepompboiler.

Verlaag je energiefactuur. Kies voor een warmtepompboiler of zonneboiler

Een zonneboiler of een warmtepompboiler

Een alternatief voor een warmtepompboiler is je sanitaire installatie uit te rusten met een zonneboiler. Een zonneboiler laat je toe ongeveer 60% te besparen op je energiekost voor het verwarmen van water. Rekening houdend met de lange levensduur van een zonneboiler en de steeds stijgende energie prijzen is een zonneboiler dus zeker een volwaardig alternatief voor een warmtepompboiler. Ook wanneer je je sanitaire installatie uitrust met een zonneboiler kan je rekenen op een mooie premie in Vlaanderen. Tot maximaal 2750 euro met maximaal 40% van het factuurbedrag. Echter, sommige gemeenten reiken bijkomend ook een premie uit voor zonneboilers.

Een interessant systeem van zonneboiler is het HelioSet concept dat gecombineerd kan worden met elke bestaande verwarmingsinstallatie. Het laat toe 65% van het jaar je sanitaire water te verwarmen met zonne-energie. In de periodes dat de zonne-energie niet voor genoeg warmte zorgt, vult de ketel de ontbrekende warmte aan. De installatie van een zonneboiler is complexer dan een warmtepomp boiler. Ook omdat je gebruik maakt van zonnepanelen en dus een deel van de installatie op het dak uitvoert. Een handige doe-het-zelver kan dit echter makkelijk zelf uitvoeren.
Bekijk hier de kostprijs van een zonneboiler.

Verlaag je energiefactuur. Kies voor een warmtepompboiler of zonneboiler

Bespaar 2 keer

Afsluitend kunnen we besluiten dat beide oplossingen, een zonneboiler en een warmtepomp boiler, een verstandige, duurzame en kostefficiënte keuze zijn voor je sanitaire installatie. Beide systemen bieden een fikse besparing op je energie verbruik en daar zit het belangrijkste voordeel. Bijkomend kan je met beide systemen in Vlaanderen rekenen op een premie en in sommige gemeenten een bijkomende premie. Met de slimme zelfbouw van Easykit kan je beide systemen eenvoudig zelf plaatsen. Je bespaart dus niet enkel op je verbruik maar ook op de plaatsingskosten.

Jij plaatst de toestellen aan de hand van een duidelijk schema en instructievideo en een Easykit vakman komt langs voor de aansluiting en eindcontrole.

Wil je zelf ook aan de slag gaan met de slimme zelfbouwoplossingen van Easykit. Kom dan langs in een Easykit toonzaal in jouw buurt.

Ook interessant