Woonleningen

Financiering regelen voor het verbouwen van mijn huis

Financiering regelen voor het verbouwen van mijn huis
Mogelijk staat er een gezinsuitbreiding gepland of zijn je kinderen inmiddels tieners, wat maakt dat je woning in diens bestaande vorm te klein wordt. Verhuizen naar een nieuwe woning is niet altijd een optie, of de wens van bewoners. De kinderen hebben het naar hun zin en ook jij woont fijn in je huidige woonplaats. Kijk in zo’n situatie eens naar de mogelijkheden om de woning uit te breiden, door te kiezen voor een aanbouw. Een aanbouw kent verschillende vormen. Denk aan een aanbouw in de tuin, een aanbouw in de vorm van een dakkapel of een aanbouw op een bestaande aanbouw. Welke mogelijkheden heb je voor de financiering van een aanbouw, op het moment dat je dit niet volledig uit eigen zak kunt betalen? Zijn er mogelijkheden om mijn lopende hypotheek te verhogen of bijvoorbeeld de overwaarde op het pand te benutten? Hoe moet ik de lasten van mijn nieuwe hypotheek berekenen in dat geval? Enzovoorts.

Hypotheek verruimen voor financiering aanbouw

Een van de mogelijkheden die je hebt om de aanbouw aan je woning te financieren is het verhogen van een bestaande hypotheek. Een alternatief is het afsluiten van een extra verbouwingshypotheek. In beide gevallen heeft dit zeer waarschijnlijk invloed op de maandlasten van je hypotheek en daarmee op de financiële ruimte die je maandelijks hebt. Een hypotheekadviseur helpt je bij de maandlasten van de hypotheek berekenen. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Het maakt dat het gebruik van een online tool voor het berekenen van deze maandlasten slechts een indicatie geeft; de daadwerkelijke maandlasten kunnen afwijken van het genoemde bedrag.

Om de verbouwing mee te financieren in een hypotheek moet er een taxatierapport worden opgesteld, wanneer wordt vastgelegd wat de waarde van de woning is na de verbouwing. Op basis hiervan kun je de hypotheek laten verhogen. Houd er rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt.

Losse lening afsluiten voor een verbouwing

Naast de mogelijkheid om een hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten, kan ook een lening een optie zijn. Denk aan een doorlopend krediet, waarbij een vaste opnamelimiet wordt afgesproken met de kredietverstrekker. Je betaalt hierbij rente over het deel van het doorlopend krediet wat je opgenomen hebt. Een hypotheekadviseur kan de kosten van de verschillende opties voor je berekenen, om op basis daarvan tot een weloverwogen keuze te komen voor de financiering van een aanbouw.

Ook interessant