Verbouwen

Je huis renoveren? Zo pak je enkele essentiële zaken aan

Je huis renoveren? Zo pak je enkele essentiële zaken aan
Ga je zelf je huis renoveren? Geweldig, maar houd er wel rekening mee dat er wel wat bij komt kijken. Meer ruimte creëren betekent nieuwe ramen en deuren, nieuwe leidingen, nieuwe vloer, bijkomende muren en isolatie: je bereidt je maar beter goed voor. Wij geven alvast enkele tips om van jouw verbouwing/renovatie een succes te maken.

Waarmee rekening houden bij het renoveren van je woning?

Je huis renoveren? Zo pak je enkele essentiële zaken aan
 1. Informeer je grondig

  Ga je je huis renoveren het nu gaat om nieuwe ramen en deuren of bijvoorbeeld een compleet nieuwe centrale verwarmingsinstallatie met nieuwe leidingen, informeer je dan grondig. Doe wat voorbereidend opzoekwerk en vooral kies voor kwalitatieve & duurzame materialen.

  Grondig renoveren gaat niet zonder het juiste gereedschap en durf ruim te investeren in isolatie. Kwalitatieve ramen en deuren gaan bijvoorbeeld een stuk langer mee dan goedkope (buitenlandse) exemplaren. Zorg dat je ook aan je renovatie start met een duidelijk doel en als het kan een planning. Zo heb je iets om naartoe te werken. Weeg van elke keuze ook goed de voor- en nadelen af. Een badkamer gaat makkelijk 20 jaar mee, dus je denkt maar beter goed na over je badkamerrenovatie.

 2. Plannen is belangrijk
  In het wilde weg beginnen renoveren, meestal niet het beste idee! Wil je efficiënt verbouwen, dan heb je maar beter een plan. Werkzaamheden moeten in een bepaalde volgorde uitgevoerd worden en ook leveranciers van bijvoorbeeld ramen en deuren moeten tijdig kunnen leveren. Ook bij het renoveren van een badkamer, moet je een bepaalde volgorde hanteren en rekening houden met droogtijden en dergelijke. Goed plannen is key om tot een vlotte renovatie te komen.

 3. Budgetteer zorgvuldig
  Nieuwe ramen en deuren, een badkamerrenovatie, schilderen, … Voor je het weet loopt je budget uit de klauwen. Bekijk hoe je er financieel voorstaat en stel een duidelijk budget op. Het loont ook altijd de moeite om verschillende winkels en leveranciers met elkaar te vergelijken. Ook al doe je het meeste misschien zelf, meerdere offertes opvragen loont. Zo kunnen er bvb op nieuwe ramen en deuren aardige prijsverschillen zitten. Maar ook op andere materialen kunnen de prijzen sterk uiteenlopen. Behoud ook zicht op hoeveel je hebt uitgegeven, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Overschat renovatie en verbouwingen niet

Je huis renoveren? Zo pak je enkele essentiële zaken aan
Verbouwen is een stevige klus. Nieuwe ramen en deuren zelf plaatsen zal misschien nog wel lukken, maar een badkamerrenovatie is al een stuk pittiger. Schat goed in wat je zelf kunt doen. Kleine werken kun je op jou nemen, maar sommige werkzaamheden laat je toch maar beter over aan vakmannen. Reken niet te veel op vrienden en kennissen, zeker niet als het om tijdsgebonden zaken gaat.

Financiering & premies

Bij het renoveren van je huis best wel eens kunnen dat je een financiering nodig hebt. Bekijk tijdig je financiering en ga in gesprek met één of meerdere banken en informeer vooraf voor welke premies je in aanmerking komt. Eens de verbouwingen bezig zijn, heb je wel andere dingen aan je hoofd, zorg dus dat dit netjes geregeld is.

Veel voorkomende valkuilen

Tot slot zetten we ook nog enkele veel voorkomende renovatieproblemen voor je op een rijtje, zo kun je deze voorkomen.

 • Opstijgend vocht
  Pak vocht enkel aan na een grondige diagnose, anders zit je er binnen de kortste keren weer mee opgescheept. Het behandelen van het vocht doe je het best in het begin van je renovatie, want droogtijd kan oplopen.

 • Lekkend dak
  Zit je met een dak dat lekt, zorg dan dat je dit snel en doortastend aanpakt. Vocht dat binnendringt kan aardig wat schade veroorzaken. Check eveneens de isolatie van het dak.

 • Elektrische installaties
  Zeker bij oudere huizen kan de elektriciteit aan een grondige update toe zijn. Ben je zelf geen geschoolde elektricien, dan laat je dit maar beter aan een vakman over.

 • Asbest
  Laat bij een oud huis altijd zeker even controleren of er asbest aanwezig is. Indien dit het geval is, laat dit dan verwijderen door een vergunde firma of indien dit te duur is, kan je met je asbest afval in de meeste containerparken terecht.

Ook interessant