Gereedschap

Verbouwing op de planning? Dit gereedschap mag niet ontbreken in je kluskoffer

Verbouwing op de planning? Dit gereedschap mag niet ontbreken in je kluskoffer
Foto: Jana Sabeth
Of je nu twee linkerhanden hebt of wellicht al aardig wat ervaring hebt op het gebied van verbouwen, je hebt hoe dan ook gereedschap nodig om de klus te klaren. Staat er een verbouwing op de planning? Dan is het handig om je gereedschapscollectie eens te inventariseren en zo nodig verder uit te breiden.

Want met goed gereedschap bespaar je jezelf een hoop tijd en wellicht ook een hoop geld. Zonder het juiste gereedschap kom je nergens, is het resultaat niet altijd even best, duurt het veel langer of kan het een dure grap worden. Tijd dus om in ieder geval de volgende gereedschappen te verzamelen:

De basics

Allereerst is een goede set ringsleutels, dopsleutels en steeksleutels onmisbaar. Daarnaast mogen ook tangen in verschillende maten en een set schroevendraaiers niet ontbreken. En vergeet vooral ook niet de spanningszoeker. Oftewel: een schroevendraaier waarmee je spanning kunt opzoeken, zonder een schok te krijgen.

Duimstok of rolmaat

Meten is weten en dus is een duimstok of rolmaat onmisbaar wanneer je de juist maten wil meten of aftekenen.

Waterpas

Al lijkt het resultaat voor het oog recht, toch is de kans groot dat dat net niet helemaal het geval is. Met een waterpas kun je dit heel gemakkelijk controleren, zowel horizontaal als verticaal. Dit is overigens niet alleen belangrijk voor een net resultaat, het is in veel gevallen ook gewoon noodzakelijk dat het recht staat.

Elektrische gereedschap

Veel kleine klussen kun je met handgereedschap uitvoeren, maar de grotere klussen vragen toch echt om elektrisch gereedschap. Denk aan boormachines, elektrische zagen, schroefmachines en schuurmachines.

Hamer(s)

Een kluskoffer zonder hamer kun je geen kluskoffer noemen. Maar welke hamer heb je eigenlijk nodig? Dat ligt geheel aan de klussen die je denkt te gaan uitvoeren. Zo heb je rubberen hamers, montagehamers, klauwhamers, bankhamers, voorhamers en tegelhamers. Een klauwhamer is echter het type hamer dat écht niet kan ontbreken. Deze is ontzettend veelzijdig, aangezien je er ook gemakkelijk spijkers mee kunt verwijderen.

Spijkers, schroeven en pluggen

Over spijkers gesproken, zonder spijkers, schroeven en pluggen kom je natuurlijk ook niet ver. Ze worden namelijk bij allerlei soorten klussen gebruikt, groot of klein. Zorg er daarom voor dat je hier altijd genoeg van op voorraad hebt, in verschillende maten en soorten.

Bouten en moeren

Dit geldt ook voor bouten en moeren. Ook die heb je namelijk geregeld nodig voor allerlei klussen.

Combinatietang

Misschien doet de naam het je al vermoeden, maar de combinatietang is een ideale tool die onmisbaar is door z’n veelzijdigheid. Het zijn namelijk eigenlijk drie tangen in één: een griptang, een tang voor ronde materialen zoals buizen en een snijtang.

Houtbewerking tools

Bij elke verbouwing komt er wel een houtbewerkingsklus voorbij, dus ook hiervoor moet je speciaal gereedschap kopen. Of lenen, kan natuurlijk ook. Maar als je denkt de tools vaker nodig te hebben is het wel zo fijn om je eigen spullen in huis te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beitel om het hout af te steken, een schuurmachine (én schuurpapier), een handzaag, een frees, decoupeerzaag en natuurlijk een werkbank.

Kit en lijm

Lijm is onmisbaar wanneer je verschillende soorten materialen aan elkaar wil bevestigen en kit is ideaal om scheuren en kieren te dichten.

Werkkleding en bescherming

Tot slot mag je ook zeker werkkleding én bescherming niet vergeten. Denk aan kniebeschermers, oorbeschermers, veiligheidsbrillen en handschoenen.

En verder…

Dit was slechts een selectie van de vele gereedschappen en tools die handig zijn bij het klussen. Naar ons idee zijn de bovenstaande tools in ieder geval onmisbaar, maar verdiep je vooral ook in de klussen die je denkt te gaan uitvoeren de komende tijd en zoek daarbij uit welke gereedschappen nog meer noodzakelijk of handig zijn. Zitten hier tools bij die je maar een enkele keer nodig hebt, dan kun je ze misschien beter lenen of huren. Maar anders is gereedschap kopen een slimmere keuze!

Ook interessant