Gereedschap

Laminaat leggen? Dit gereedschap heb je nodig

Laminaat leggen? Dit gereedschap heb je nodig
Wanneer je zelf een laminaatvloer gaat leggen heb je niet alleen precisievermogen, geduld en je handen nodig, maar ook het juiste gereedschap. Welk gereedschap je nodig hebt voor het leggen van kliklaminaat? We zetten het voor je op een rij:

Tegenwoordig zijn veel laminaatvloeren met een handig kliksysteem uitgerust. Dit maakt het leggen een stuk makkelijker en sneller én je hebt minder gereedschap nodig. Wat je dan allemaal nodig hebt voor het leggen van zo’n (klik)laminaatvloer? Ten eerste natuurlijk genoeg laminaat en de juiste ondervloer, én de volgende 10 tools:

  1. Meetlint: Eigenlijk onmisbaar voor elke klus in huis, maar zeker voor het leggen van laminaat. Hiermee meet je in eerste instantie het oppervlak van de ruimte op, maar natuurlijk ook de benodigde lengte van de planken.
  2. Potlood: Dit heb je nodig om zaaglijnen te tekenen en eventueel notities te maken.
  3. Hamer: Om de ene plank stevig vast te klikken in de andere plank heb je een hamer nodig.
  4. Stootblok: Om te voorkomen dat je de laminaatplanken beschadigt tijdens het aantikken leg je een stootblok tegen de korte zijde van de plank waar je tegenaan kunt tikken.
  5. Trekijzer (of koevoet): Een trekijzer (of eventueel een koevoet) is handig om de laatste plank goed aan te laten sluiten op de vorige plank. Wanneer je dicht tegen de muur werkt kun je namelijk niet meer goed tegen de rand aan tikken, maar met een trekijzer kun je deze hier makkelijk aan haken, om vervolgens tegen het ijzer te tikken.
  6. Decoupeerzaag en/of laminaatsnijder: Beiden kunnen erg handig zijn tijdens het leggen van laminaat. Een laminaatsnijder is ideaal omdat je geen elektra of werkbank nodig hebt en er geen zaagsel/stof vrijkomt. Maar met een decoupeerzaag kun je ook makkelijk ronde vormen zagen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een uitsparing voor verwarmingsbuizen moet zagen. Op zoek naar een kwalitatieve en handzame decoupeerzaag? Kijk bij Mastertools voor een ruim assortiment.
  7. Zwaaihaak: Een zwaaihaak is ideaal om exact de juiste hoeken op te meten en te zagen of snijden.
  8. Afstandsblokjes: Aangezien laminaat kan uitzetten is het noodzakelijk om 10-15 mm afstand te houden tussen de muur en de buitenste plank. Om zeker te weten dat je deze afstand bewaart is het verstandig om hier speciale afstandsblokjes tussen de plank en de muur tussen te zetten.
  9. Kniebeschermers: Om je knieën te beschermen kan het fijn zijn om kniebeschermers te dragen.
  10. Handschoenen: Om je handen te beschermen maar wel effectief te kunnen werken is het aan te raden vingergevoelige handschoenen te dragen waarmee je evengoed grip hebt.

Ook interessant