Vloerbekleding

7 redenen om te kiezen voor laminaat

7 redenen om te kiezen voor laminaat
Ga je verhuizen of verbouwen, dan is het vaak nodig om een nieuwe vloer in je woning te leggen. Hierbij heb je onder andere de keuze tussen een laminaatvloer, een PVC-vloer of een houten vloer. Ieder type heeft zo zijn voor- en nadelen. Vandaag de dag lijken steeds meer mensen voor PVC te kiezen. Toch blijft laminaat onverminderd populair. Dat snappen wij goed, want zeker als je een beperkt budget hebt is er geen betere keuze. Daarom presenteren wij in dit artikel 7 redenen om te kiezen voor laminaat.

1. Natuurlijke uitstraling

Waar laminaat qua uitstraling vroeger werd gezien als het mindere broertje van de houten vloer, is dat nu nauwelijks meer het geval. Sterker nog, de meeste laminaatvloeren zijn nauwelijks meer te onderscheiden van echte massieve houten vloeren. Door de natuurlijke houtlook lijkt het net alsof je over echt hout loopt. Laminaat heeft tegenwoordig ook steeds vaker een betonlook, wat vooral erg geschikt is voor moderne interieurs. Ook deze look is bij de meeste vloeren ontzettend natuurgetrouw.

2. Voor ieder wat wils

Met laminaat kun je letterlijk alle kanten op. Er zijn ontzettend veel soorten en maten waarin dit type vloer verkrijgbaar is. Zoals gezegd kun je kiezen uit veel verschillende uitstralingen. Dit geldt ook voor de kleur: of je nou houdt van bruin of grijs, of van eiken of zwart, het is allemaal mogelijk. Wat tegenwoordig ook erg populair is, is een patroon in je vloer. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat of Hongaarse punt structuur. Ook dit is met laminaat mogelijk. Tot slot kun je ook flink variëren met de breedte en de lengte van de planken. Wat voor uitstraling je dus ook wilt creëren, met laminaat kan het allemaal.

3. Goedkope vloer

Heb je niet het budget om duizenden euro's te besteden aan een nieuwe vloer? Dan is laminaat voor jou de ideale keuze. Als je kijkt naar wat je ervoor krijgt, zal het je verbazen hoe goedkoop laminaat is. Dit type vloer loopt qua kwaliteit namelijk steeds meer in op hout en PVC, terwijl de twee laatstgenoemden veel duurder zijn. De prijs/kwaliteitverhouding van laminaat is dan ook uitstekend te noemen.

4. Duurzame vloer

Is duurzaamheid voor jou belangrijk? Dan kun je zonder slecht geweten een laminaatvloer kopen. Steeds vaker wordt er voor dit type vloer namelijk gebruikt gemaakt van FSC-hout. Dit geeft aan dat het gebruikte hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Laminaat gaat bovendien erg lang mee, wat ook bijdraagt aan de duurzaamheid. Dit geldt ook voor het feit dat het goed te recyclen is.

5. Eenvoudig te leggen

Een vloer leggen is niet voor iedereen een gemakkelijke klus. Gelukkig is het met laminaat een stuk eenvoudiger dan bij andere typen vloeren. De reden hiervoor is het kliksysteem waar vrijwel alle vloeren mee zijn uitgerust. Hierdoor kun je de vloerplanken op een zwevende manier leggen. Je klikt ze simpelweg in elkaar en klaar is Kees. Het leeuwendeel van deze klus is dus prima zelf te doen, ook als je niet zo handig bent.

6. Weinig onderhoud nodig

We begrijpen dat je waarschijnlijk niet op een vloer zit te wachten die je elke maand intensief moet onderhouden. Gelukkig is dit bij laminaat ook zeker niet het geval. Het schoonmaken van de vloer is een fluitje van een cent. Door op regelmatige basis de stofzuiger eroverheen te halen en hem af en toe te dweilen houd je de vloer in een prima conditie.

7. Te combineren met vloerverwarming

Tot slot is een laminaatvloer goed te combineren met vloerverwarming. Dit geldt niet voor alle vloeren, dus het is wel belangrijk dat je hier goed op let bij het uitkiezen van een vloer. Het is belangrijk dat de warmteweerstand van de vloer niet te hoog is, anders komt de warmte niet door de vloer heen. Bij de meeste vloeren zit dit gelukkig wel goed. Ook is het zaak om de juiste ondervloer te kiezen.

Ook interessant