Vloerbekleding

Een nieuwe vloer: waar moet je op letten?

Een nieuwe vloer: waar moet je op letten?
Bij de aankoop of verbouwing van een huis komen meer dingen kijken dan je in eerste instantie denkt. Kiezen we voor een nieuwe bank of maken we gebruik van de oude? En die keuken? Gaat die nog lang mee? Ook de vloer is een belangrijk onderdeel als het gaat over de inrichting van een huis. De vloer is namelijk een essentieel onderdeel in een gemiddeld Nederlands huis. Tegenwoordig zijn er talloze soorten mogelijkheden wat betreft vloeren. In dit artikel vertellen wij jou waar je op moet letten bij de aankoop of vervanging van een vloer.

Verschillende soorten vloeren

In alle eerlijkheid, het wordt je niet gemakkelijk gemaakt. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten vloeren waar je uit kunt kiezen, dat je af en toe de bomen door het bos niet meer ziet. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit laminaatvloeren, houten vloeren, tapijt, tegels en nog veel meer. Ook kun je nog keuzes maken binnen al deze voorbeelden. Wil je een bepaald patroon terug laten komen? Ben je bijvoorbeeld gek op een visgraat vloer? We raden dan ook aan goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Je kan de vloer namelijk op veel verschillende manieren leggen.
Wil je de ruimte bijvoorbeeld langer laten lijken? Dan moet je de vloer in de lengte leggen. De lange zijde van de planken liggen in dat geval parallel aan de langste zijde van je kamer. Dit is ook een zuinige manier om een vloer te leggen omdat er weinig materiaal wordt verspild.
Wil je een speelse maar toch luxe uitstraling voor je kamer? Kies dan voor een visgraatmotief. Met een visgraat vloer bereik je hetzelfde effect als een diagonale vloer, je kamer lijkt hierdoor ook groter. Lees je daarom goed in over de opties en neem hier de tijd voor.

Lichtinval

Veel mensen vinden het fijn als zij een huis hebben met een aangename lichtinval. Op deze manier komen bepaalde accenten binnen een huis net even wat beter naar voren. Met de juiste lichtinval kan een huis meer diepte krijgen. Als jij bijvoorbeeld een vloer met patronen hebt, dan is het handig deze patronen richting het licht te laten gaan. De accenten komen dan nog beter naar voren. Daarnaast wordt ook de kleur extra benadrukt.

De woonindeling

Een belangrijk aspect van een vloer is de plek waar deze komt te liggen. Elke kamer is namelijk weer geschikt of past beter bij een bepaalde vloer. Gaat het om een grote vloer in de woonkamer of juist een langwerpige muur in bijvoorbeeld de gang? Als je een grote ruimte hebt is het bijvoorbeeld mogelijk breed laminaat of een XL visgraat vloer neer te leggen. In een wat kleinere kinderkamer ziet dit er al snel gek uit.

Je kunt ook een keuze maken tussen verschillende patronen. Het komt meer dan genoeg voor dat een vloer veel te druk lijkt. Door een ander patroon te kiezen is dit snel op te lossen. De afmetingen van een ruimte en de soort vloer die je kiest zijn zoals je leest erg belangrijk.

Genieten van jouw eigen gekozen vloer

Je hebt nu een aantal aspecten gelezen die komen kijken bij het aanschaffen of vernieuwen van een vloer. Een vloer is nu eenmaal een onderdeel van het huis waar je dagelijks mee te maken hebt. Je wilt daarom zeker zijn dat jij de juiste keuze maakt. Wanneer je de vloer ook nog eens goed onderhoudt ben je er zeker van dat jij lang en vrolijk kunt genieten van jouw vloer.

Ook interessant