Vloerbekleding

Parket en parketvloeren, wat is dat precies?

Parket en parketvloeren, wat is dat precies?
Een parketvloer wordt vaak vergeleken met een houten vloer, maar is dit wel terecht? Als we spreken over een houten vloer, hebben we het meestal over massief hout. Hout dat is opgebouwd uit meerdere lagen, noemen we een parketvloer. Ook wel lamel parket genoemd. Toch horen beide vloeren tot de parket familie.

Dit is parket

Een parketvloer is gemaakt van echt hout. Ze zeggen daarom ook wel dat een parketvloer leeft. Het doorleefde karakter van een parketvloer wordt door de jaren heen steeds beter zichtbaar. De meest voorkomende parketvloer is lamelparket. Lamelparket heeft een massief houten toplaag van 2-5 millimeter. De overige lagen zijn opgebouwd uit multiplex waardoor het hout zo min mogelijk gaat werken.

De voordelen van lamelparket

Het grootste voordeel van lamelparket ten opzichte van een massief houten vloer is dat de vloerdelen minder snel kunnen uitzetten, krimpen en scheuren. Een ander voordeel van lamelparket is dat deze net als laminaat en click pvc vloeren zwevend gelegd kan worden. Tot slot zorgen de multiplex stroken onder de massieve toplaag voor een betere akoestische werking dan een massief houten vloer.

Iedere parketvloer is uniek

Een Floorlife parketvloer is misschien wel de meest persoonlijke vloer. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende selecties, effecten en kleuren. De eerste keuze die je maakt is tussen de verschillende uitvoeringen: select, rustiek en extra rustiek. Een selecte parket vloer heeft een rustige uitstraling met kleine noesten en weinig kleurverschillen. Een extra rustieke uitstraling is juist het tegenovergesteld. Deze vloer heeft veel en grote noesten, vlammende effecten en opgestopte scheuren. Een parketvloer met een rustieke uitstraling zit hier precies tussenin. Naast de verschillende selecties heb je ook nog de keuze uit gerookt of niet gerookt hout. Zo weet jij zeker dat jouw vloer uniek is en bij jouw woonstijl aansluit.

Parket in een visgraat motief

Een visgraat motief is nog steeds razend populair. Wanneer je kiest voer een parket vloer, kies je voor de meest karakteristieke vloer. Leg de vloer in een visgraat patroon en je woning krijgt direct een warme en klassieke uitstraling. Je kunt een visgraat motief creëren door de planken in een hoek van 90 graden te leggen. Op deze manier ontstaat er een doorlopend patroon.

Vloerverwarming en parket vloeren

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, het is een misvatting dat parket niet te combineren is met vloerverwarming. Er zit wel een verschil tussen de verschillende soorten parket. Zo is lamelparket bij uitstek geschikt voor het gebruik van vloerverwarming. Door de dunne, massieve toplaag kan de warmte goed doordringen in de ruimte. Waardoor de kamer met zo min mogelijk energieverbruik tot de ideale temperatuur komt. Dit scheelt in je portemonnee. Let op: door grote temperatuurverschillen is het wel mogelijk dat er kleine kieren en naden in de parket vloer komen.

Zo maak je een parket vloer schoon

Het schoonmaken van je parketvloer is vrij eenvoudig, maar er zijn wel een paar aandachtspunten. Zo is het belangrijk dat je stofzuigt met een parketborstel. Dit zijn de zachte borstels aan de onderkant van je stofzuigermond. Wil je de vloer dweilen? Doe dit dan met een goed uitgewrongen dweil, om waterschade aan je parket vloer te voorkomen. Als je gebruik wilt maken van een sopje, kun je het beste natuurzeep gebruiken. Dit is een natuurlijk product waardoor je de uitstraling van je parket vloer behoudt.

Ook interessant