Vloerbekleding

Zo kies je de juiste soort parket

Zo kies je de juiste soort parket
Wil je graag een mooie houten vloer of parketvloer in je woning leggen? Een prima keus, want houten vloeren hebben vele voordelen ten opzichte van andere vloersoorten als laminaat en PVC. Maar weet je ook al wat voor soort parket je wilt hebben? Op het gebied van parket is er namelijk ontzettend veel keus en ieder type heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Met dit artikel wordt je keuze in elk geval al een stukje makkelijker.

Welke soorten parket zijn er?

Als we het hebben over parketvloeren of houten vloeren, dan kunnen we een aantal soorten onderscheiden. Dit zijn de belangrijkste:
  • Massieve houten vloeren. Dit zijn houten vloeren in de meest pure vorm, omdat ze enkel en volledig uit hout bestaan.
  • Lamelparket. Lamelparket is een populair alternatief voor massief hout en is opgebouwd uit verschillende lagen: meerdere lagen multiplex die kruislinks op elkaar zijn gelegd met daarbovenop een houten toplaag.
  • Fineerparket. Dit type vloer is vergelijkbaar met lamelparket, aangezien het ook uit meerdere lagen multiplex is opgebouwd. Het verschil is echter dat bij fineerparket de houten toplaag veel dunner is.

Massief parket vs. lamelparket vs. fineerparket

Wil je een weloverwogen keuze maken voor één van de verschillende soorten parket, dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden:
  • Bij het kiezen van de vloer is de uitstraling natuurlijk erg belangrijk. Als je een vloer niet mooi vindt, dan houdt het op. Maar als het om de uitstraling gaat, zijn er tussen de drie parketsoorten niet zoveel verschillen. De toplaag is immers altijd van massief hout.
  • De prijs is wél een belangrijke factor. Hierin verschillen de drie vloeren namelijk nogal. Zoals je zou verwachten is een massieve houten vloer veruit het duurste, omdat hout als materiaal duurder is dan multiplex. Fineerparket is de goedkoopste optie, omdat hierbij de toplaag het dunst is.
  • De drie vloeren verschillen behoorlijk in levensduur. Massieve houten vloeren gaan decennialang mee en blijven bij goed onderhoud altijd mooi om te zien. Lamelparket gaat wat minder lang mee, al praten we dan nog steeds over zo’n 30 jaar. Fineerparket gaat het minst lang mee: ongeveer 10 tot 15 jaar.
  • Niet iedere parketvloer vergt hetzelfde onderhoud. Massieve houten vloeren en lamelparket kun je om de zoveel jaar schuren om ze er weer als nieuw uit te laten zien. Bij fineerparket kan dit niet omdat de toplaag daarvoor te dun is.
  • Duurzaamheid is tegenwoordig een alsmaar belangrijker wordend thema, ook als het gaat om vloeren. Hierbij kun je het op verschillende manieren bekijken. Aan de ene kant zijn volledig houten vloeren het duurzaamst, omdat die het langst mee gaan. Aan de andere kant kun je ook fineerparket zien als de meest duurzame parketvloer, omdat bij de productie ervan het minste hout wordt gebruikt. In dit opzicht is fineerparket dus de meest milieuvriendelijke vloer.
  • Voor veel mensen is het belangrijk dat een vloer is te combineren met vloerverwarming. Bij massieve houten vloeren is dit helaas meestal niet mogelijk. Dit komt doordat hardhout slecht tegen temperatuurverschillen kan en gauw uitzet of krimpt. Bij lamelparket en fineerparket is dit niet het geval, omdat de lagen multiplex waarmee ze zijn opgebouwd kruislinks op elkaar liggen. Deze vloeren kun je dus wel combineren met vloerverwarming.

Welke parketvloer is uiteindelijk de beste keus?

Hopelijk heeft dit artikel het keuzeproces wat simpeler gemaakt. Op de vraag welke vloer uiteindelijk de beste keuze is, valt geen eenduidig antwoord te geven. Heb je niet zo’n ruim budget, dan zijn lamelparket en vooral fineerparket een goede optie. Is kwaliteit voor jou het belangrijkst, dan kun je beter kiezen voor een massieve houten vloer. Tenzij je ook graag vloerverwarming wilt natuurlijk. En dus is het beste antwoord dat we je kunnen geven: “het hangt er van af.”