Interieur

6 tips die bijdragen aan een prettige akoestiek in huis

6 tips die bijdragen aan een prettige akoestiek in huis
Foto: Katja Rooke
Ervaar jij een vervelende galm in huis, of wil je geluidsoverlast van de buren zo veel mogelijk beperken? Dan kun je een aantal dingen doen om dit te reduceren. Hier zijn namelijk echt geen enorme verbouwingen voor nodig, want met een paar aanpassingen in je interieur is dit gemakkelijk te verhelpen.

1. Stoffen meubels

Een leren bank is in principe een stijlvolle én tijdloze keuze. Maar… helaas ook niet echt bevorderlijk voor de akoestiek in huis. Ook hier kun je namelijk beter voor zachte materialen gaan, en dus zo veel mogelijk voor gestoffeerde meubels kiezen.

Op zoek naar een mooie gestoffeerde bank? Wellicht is een Design on Stock bank dan wel wat voor jou. Houd je het toch liever bij je leren bank? Dan kun je het natuurlijk altijd nog compenseren door je bank aan te kleden met genoeg lekkere zachte kussens en een mooi, zacht plaid. Ook daarvoor kun je terecht bij Design on Stock!

2. De juiste vloer

Dit is misschien niet een aanpassing die je zomaar even aanpakt, maar wanneer je een nieuw huis betrekt is het zeker de moeite waard hier goed bij stil te staan. De vloer is namelijk ontzettend bepalend voor de akoestiek in huis, want hoe harder de vloer, des te slechter de akoestiek. Een tegelvloer of een harde houten vloer is in dat opzicht dus een no-go. Een tapijtvloer daarentegen is heel prettig voor de akoestiek, maar misschien niet echt helemaal van deze tijd. Liever een houtlook vloer? Dan kun je het beste voor een PVC vloer kiezen, want die hebben de fijne eigenschap wél geluiddempend te zijn.

3. Vloerkleed

Heb je toch een harde vloer, dan kun je die natuurlijk ook ‘deels zachter maken’ door middel van vloerkleden. Dit zorgt sowieso al voor een warme sfeer (én warme voeten) in huis, maar komt ook ten goede aan de akoestiek. Natuurlijk kun je ook voor meerdere vloerkleden kiezen, door er twee met elkaar te combineren in de zithoek, of door er ook eentje onder de eettafel te leggen.

4. Gordijnen

We dromen natuurlijk allemaal van lekker veel grote ramen. Want hoe meer licht in huis, hoe ruimer het oogt. Maar ramen zijn helaas ook slecht voor de akoestiek. Naast het licht reflecteren ze namelijk ook de geluidsgolven. Hoe je dit oplost? Simpel: door gordijnen op te hangen. Het liefst zo dik mogelijk!

5. Geen kale muren

Ook kale muren zijn niet fijn voor de akoestiek in huis vanwege de weerkaatsende geluidsgolven. Dus zorg er in ieder geval voor dat er genoeg aan de muur hangt, zoals schilderijen, spiegels, ingelijste foto’s of wat dacht je van een wandkleed?

6. Creëer hoekjes

Tot slot kun je die eerdergenoemde geluidsgolven ook heel gemakkelijk onderbreken door verschillende hoekjes in huis te creëren. Richt een apart zithoekje in – bijvoorbeeld met een stijlvolle fauteuil van Design on Stock en een haakse kast – of een werkplek in door middel van een room divider of een dressoir die je haaks neerzet.

Ook interessant