Bouwmaterialen

Concrete Veneer: waar beton en perfecte akoestiek samenkomen

Concrete Veneer: waar beton en perfecte akoestiek samenkomen
Een van de meest gebruikte bouwmaterialen in onze moderne gebouwde omgeving is beton. Hoewel beton met recht een veelzijdig materiaal is, biedt het nauwelijks geluidsabsorptie. Met de innovatieve Concrete lijn lost Hunter Douglas Architectural deze uitdaging op. Het is nu mogelijk om een prachtige, industriële look voor wanden en plafonds te creëren, zonder concessies te doen op het gebied van akoestiek.

Concrete Veneer is een innovatief combinatieproduct: door de geperforeerde kernplaat te voorzien van een fijn geperforeerde 1.5mm cementen toplaag, wordt een niet van conventioneel beton te onderscheiden esthetiek gecreëerd, die omgevingsgeluid bovendien perfect absorbeert. Een akoestische waarde van NRC 0.65, zonder tussenkomst van additionele geluidsabsorberende materialen, maakt Concrete Veneer dan ook uitermate geschikt voor gebruik in grote openbare gebouwen, zoals congres- en theaterzalen, kantoren, vliegvelden of treinstations. Concrete Veneer is bovendien verkrijgbaar in vijf verschillende stijlen, variërend in kleur en structuur.

Concrete Veneer: waar beton en perfecte akoestiek samenkomen

‘Best of both worlds’

Door de dunne laag beton, voorzien van een zeer fijn gatenpatroon, en de akoestische eigenschappen van het intens geperforeerde kernmateriaal te combineren, is er eigenlijk een best of both worlds bereikt, zo vertelt Chris Wielenga, die als Business Manager Wood dicht op het ontwikkelproces zat. “Beton is heel erg populair wanneer er een industriële, robuuste look nagestreefd wordt. Maar één van de nadelen is dat beton als hard materiaal geluidsgolven weerkaatst, waardoor het desastreus is voor de akoestiek in een ruimte. Concrete Veneer lost dit probleem op, doordat het in feite een geperforeerde houten plaat is met een dun laagje cement. Deze cement laag wordt voorzien van een nano-perforatie, welke nauwelijks met het blote oog te zien is, maar wel de geluidsgolven doorlaat die vervolgens opgevangen worden door het akoestisch non-woven op de achterzijde van het paneel. Hierdoor blijft de betonlook behouden, met het bijkomende voordeel van een goede akoestiek. En dat is een unieke combinatie.”

De geperforeerde panelen bieden een akoestische absorptie volgens de volgende normeringen: aw 0.50, NRC 0.65 and SAA 0.64. De nano-perforaties zijn microscopisch kleine perforaties (Ø 0,5 mm), die hoge akoestische prestaties mogelijk maken zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit. “Deze perforaties zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Qua uiterlijk is Concrete Veneer niet te onderscheiden van ‘echt’ beton, simpelweg omdat de toplaag ook daadwerkelijk uit tenminste 85% cement bestaat. En doordat de panelen in vijf verschillende kleuren en -texturen te verkrijgen zijn, is er bovendien altijd wel een match met het beton dat in het bouwproject naar voren komt.”

Concrete Veneer: waar beton en perfecte akoestiek samenkomen

Makkelijk te bevestigen

Een ander voordeel van de combinatie MDF-plaat en een dun laagje cement is dat Concrete Veneer relatief lichtgewicht is, en gemakkelijk te bevestigen. Wielenga legt uit hoe dat in z’n werk gaat: “Met de meegeleverde profielen kunnen de op maat gemaakte panelen eenvoudig op de wand geplaatst worden. Voor plafondtoepassingen wordt gebruikt gemaakt van standaard metalen T-profielen. In beide gevallen zijn de panelen eenvoudig demontabel, indien toegang tot de spouw of plenum nodig is. Eventuele plaatselijke bewerkingen kunnen met gewone houtbewerkingsgereedschappen uitgevoerd worden.”

Ook het lichte gewicht van Concrete Veneer draagt bij aan het gemak van installatie. De geperforeerde panelen wegen slechts 12 kg/m2, terwijl de non-geperforeerde versie 15kg/m2 weegt. Concrete Veneer is samengesteld uit duurzame materialen, het MDF is gecertificeerd met het FSC keurmerk.

Concrete Veneer: waar beton en perfecte akoestiek samenkomen

Verschillende kleuren en texturen

Concrete Veneer is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren: van natural white helemaal naar donker dark graphite. Het is geen toeval dat juist voor deze, natuurgetrouwe betonkleuren gekozen is. Wielenga: “Het aanbod van kleuren komt heel goed overeen met een aantal veel voorkomende betonstijlen. Door deze vijf kleuren en hun unieke texturen aan te bieden, bieden we een kleurenpalet aan waarmee Concrete Veneer met zoveel mogelijk gangbare betonsoorten gematched kan worden.”

Dit product is in meerdere opzichten uniek, zo vertelt Wielenga: “Het materiaal onderscheidt zich duidelijk van andere producten op de markt, waarbij vaak met melamine of HPL decoren een betonlook geprobeerd wordt te bereiken. Doordat Concrete Veneer uit een daadwerkelijke laag cement bestaat, is het vrijwel niet te onderscheiden van ‘echt’ beton. Zowel qua kleur, textuur als de koude gevoelstemperatuur bij aanraking. En uiteindelijk is dat ook een van de doelen van het ontwikkelen van dit unieke product geweest: om een naadloos, betonnen paneel te creëren, in combinatie met ongeëvenaarde akoestische eigenschappen.”

Concrete Veneer is verkrijgbaar in zowel wand-als plafondpanelen en bestaat uit 16mm brandvertragend MDF met een cementlaag van 1.5mm. Het product is zowel verkrijgbaar in geperforeerde als non-geperforeerde versie. In het geval van de geperforeerde versie wordt er aan het product ook nog een laag akoestisch non-woven toegevoegd, waardoor er een hoge mate van akoestische absorptie bereikt wordt.

Ook interessant