Geluidsabsorberende en pivoterende panelen voor nieuw crematorium Oostende

  BE   19 mei 2021 Bron: Espero
Geluidsabsorberende en pivoterende panelen voor nieuw crematorium Oostende
Door de daklichten komt licht de ruimtes binnen - © Hans Morren
Al langer was er een grote maatschappelijke vraag naar een dichtbijgelegen en goed bereikbaar crematorium in de regio Oostende. Maar liefst 80 procent van de Oostendenaren kiest voor crematie en het dichtstbijzijnde crematorium staat 25 kilometer verder, in Brugge. In verband met de reisafstand, de overbelasting van de crematoria in aangrenzende gemeenten en de daardoor lange wachttijden van meer dan een week, werd in 2018 gestart met de bouw van een nieuw crematorium. Espero, producent van mobiele wandsystemen, mocht voor dit project geluidsabsorberende panelen leveren.

Bijzonder ontwerp

Voor de bouw van het crematorium werd door de Vlaamse Bouwmeester een Open Oproep gestart die werd gewonnen door architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen uit Brussel. Er werd daarbij gekozen voor een origineel concept. In samenwerking met landschapsarchitect Bas Smets is er gestreefd naar een zo optimaal mogelijke integratie van het complex met de polderomgeving van Oostende. Daardoor staat het gebouw niet alleen op zichzelf, maar wordt het ook onderdeel van een groter ontwerp, waarin verschillende elementen op delicate en serene wijze samenkomen.

Vanwege deze plek is er vanuit de centraal gelegen ceremoniŽle zalen volop uitzicht op dit polderlandschap. Het schuine dak, dat een prominente hoofdrol speelt in het ontwerp van het gebouw, werd bezaaid met daklichten en abstracte vormen die er eveneens voor zorgen dat licht en lucht de ruimtes binnen worden gebracht. Kunstenaar Richard Venlet, die vanaf het begin onderdeel was van het ontwerpteam, zorgde ervoor dat de schoorsteen niet opvalt. Verder werd het crematorium georganiseerd in zijdelingse stroken van verschillende breedtes met daarin ontvangstruimtes, wachtkamers en ceremoniŽle zalen. De ontvangstruimte bevindt zich onder het laagste punt van het gebouw, zodat er een intiemere sfeer kan ontstaan. De ovenruimte bevindt zich onder het hoogste dakpunt, zoín tien meter hoog.

Geluidsabsorberende en pivoterende panelen voor nieuw crematorium Oostende
Een van de ceremoniŽle zalen met doorkijk naar de andere zaal - © Hans Morren

Akoestiek

In het gebouw zijn een aantal geÔntegreerde akoestische ingrepen gedaan die de ruimtes in zichtbeton een aangename atmosfeer geven. Anne van Hout, Architect bij OFFICE:

ĎTijdens uitvaarten is het belangrijk om geluidshinder te voorkomen. Het is meer dan vervelend wanneer men de dienst niet goed kan volgen. De twee ceremoniŽle ruimtes in Crematorium Polderbos moesten qua geluid van elkaar gescheiden kunnen worden waarbij de akoestiek in elke ruimte zo optimaal mogelijk moet zijn. Zo ontstaat er een aangename sfeer en wordt in grote mate bijgedragen aan een goede werking en beleving van het gebouw. De twee zalen, die plaats bieden aan respectievelijk 270 en 170 personen, moesten daarnaast visueel van elkaar gescheiden kunnen worden maar tegelijkertijd de mogelijkheid bieden om ze aan elkaar te koppelen. Al deze eisen worden gecombineerd in ťťn systeem: de mobiele scheidingswanden van Esperoí.

Geluidsabsorberende en pivoterende panelen voor nieuw crematorium Oostende
Ontwerp Crematorium Polderbos. Credit: OFFICE Kersten Geers David van Severen

Pivoterende wanden

Vanwege de hoge geluidseisen werd in samenwerking met FDS, het zusterbedrijf van Espero daarom een dubbele mobiele Sonico 110 scheidingswand geplaatst die verder afgewerkt werd met extra geluidsabsorberende materialen als schuim en textiel. Opvallend aan deze mobiele wand zijn de pivoterende panelen. Anders dan bij standaard mobiele scheidingswanden, waar de panelen op zij te plaatsen zijn waardoor er een grotere ruimte ontstaat, zijn de panelen niet verplaatsbaar maar afzonderlijk een kwartslag te openen. Dat was een belangrijke eis van de intercommunale OVCO, de opdrachtgever.

De afzonderlijke panelen zijn binnen enkele ogenblikken te sluiten, zodat het geheel oogt als een vaste wand en de wand opgaat in het interieur, ůf te openen zodat de gasten de ruimte kunnen verlaten.

Geluidsabsorberende en pivoterende panelen voor nieuw crematorium Oostende
De pivoterende Sonico panelen van Espero in open stand - © Hans Morren

Crematorium

In het crematorium kunnen jaarlijks 2.000 crematies plaatsvinden. Er zijn twee ovens, met plaats voor een derde als de capaciteit niet voldoende blijkt. De uitbating van het crematorium is in handen van de intercommunale OVCO, de vereniging voor crematoriumbeheer.

Naast dat in de aulaís aanwezigen afscheid kunnen nemen van de overledene, krijgen de zalen ook een culturele functie. Er zullen in de toekomst lezingen, symposia of passende muziekoptredens plaatsvinden.

Het crematorium werd begin dit jaar opgeleverd na een drie jaar durende verbouwing onder leiding van aannemingsbedrijf Braet nv. Vanaf 11 mei vinden er de eerste crematies plaats waarbij de zalen vanwege corona maar gedeeltelijke kunnen worden gebruikt.

Geluidsabsorberende en pivoterende panelen voor nieuw crematorium Oostende
Vooraanzicht - © Hans Morren


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo