Stadhuis Hasselt krijgt warme uitstraling en optimale akoestiek

  BE   17 januari 2019 Bron: UPR
Stadhuis Hasselt krijgt warme uitstraling en optimale akoestiek
Hunter Douglas heeft het HeartFelt modulaire vilten plafondsysteem voor het eerst toegepast als wandbekleding. De wandtoepassing is een uitbreiding van het bestaande HeartFelt-plafond. De primeur van de toepassing als wandsysteem was voor het stadhuis van Hasselt. De gerenommeerde architectenbureaus Jaspers-Eyers en UAU Collectiv kozen tijdens de renovatie van het stadhuis voor het HeartFelt-systeem omwille van de akoestische performantie en de esthetische meerwaarde.

De wanden in de publiekshal en de kantoren van het stadhuis werden bekleed met 40 mm brede HeartFelt-lamellen in aardetinten. In de publieke ruimte werd een vlakke HeartFelt-wand van ongeveer 8.5 meter hoog geïnstalleerd met verticaal geplaatste lamellen. De wand zet zich van daaruit verder over een lengte van zo’n 22 meter in de backoffice. In de kantoren zijn de wanden boven de wandkasten met horizontaal geplaatste lamellen bekleed.

Optimale akoestiek

Met behulp van computermodellen is vooraf berekend hoe met HeartFelt-wanden en plafonds de vereiste akoestische prestaties konden worden gehaald. Voor kantoren geldt een nagalmtijd van 0,5 sec. en in de publieke ruimte 1,0 sec. In afgewerkte ruimtes zijn praktijkmetingen verricht om te zien of die prestaties werden gehaald, met en zonder meubilair. “De praktijkmetingen waren conform de berekeningen uit modellen”, weet architect Hendrickx. “Er is sprake van een relatief droge akoestiek. Gebruikers zijn er zeer over te spreken.” Volgens Hendrickx was het akoestisch comfort geen vanzelfsprekendheid vanwege de keuze om de plafonds zeer open te laten. “Maar dankzij goede akoestische eigenschappen van HeartFelt hebben we dat toch bereikt.”

Hunter Douglas - Stadhuis Hasselt

Warme uitstraling en esthetische continuïteit

De warme uitstraling van vilt en de akoestische eigenschappen waren redenen voor Jaspers-Eyers Architecten en UAU Collectiv om voor HeartFelt te kiezen “De HeartFelt-wanden zorgen enerzijds voor esthetische continuïteit, omdat ze overlopen in de plafonds. Anderzijds waren ze nodig om de gewenste akoestiek te bereiken”, licht architect-partner Steven Hendrickx van Jasper-Eyers toe, ”Bovendien contrasteert vilt mooi met het ruwere beton van de open plafonds.”

Aangepaste plafonddragers

Hunter Douglas paste de standaard plafonddragers aan voor toepassing op de golvende ballustrade. Zo zijn demonteerbare wandlamellen voorzien van een polyester strook die de lamellen voorin de dragers duwt zodat ze allemaal even ver naar voren steken. “Bij plafonddragers hoeft dat niet want daar doet de zwaartekracht zijn werk”, legt Martijn Leeuwenburgh, projectmanager van Hunter Douglas uit. “Locking strips zorgen er ook voor dat de verticaal gemonteerde lamellen door hun eigen gewicht niet uit de dragers worden gedrukt. Ook hebben we de hart-op-hart afstand aangepast zodat deze na het buigen hetzelfde is als bij de standaard wandoplossing.” De dragers waren al in ontwikkeling en zijn tijdens het project geoptimaliseerd.

Hunter Douglas - Stadhuis Hasselt

Over het stadhuis Hasselt

Het nieuwe stadhuis van Hasselt is een combinatie van een nieuwbouwproject en een renovatie van de Rijkswachtkazerne uit 1853. De nieuwbouw heeft 17.000 m2 kantooroppervlak, de renovatie ca. 2.500m2. Het nieuwe stadhuis is in augustus 2018 geopend enhuisvest de afdeling Burgerzaken en sociale diensten. Opdrachtgever van het project is Gemeente Hasselt. Jaspers-Eyers Architects is Lead-Architect, in samenwerking met UAU Collectiv Hasselt en Architectenbureau Michel Janssen uit Tongeren (restauratie oude Rijkswachtkazerne).

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo