Nieuw ziekenhuis van Chirec in Brussel

  BE   13 november 2018 Bron: UPR
Nieuw ziekenhuis van Chirec in Brussel
Op de Delta-site in Brussel opende begin dit jaar het gloednieuwe ziekenhuis van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (Chirec). Het Brusselse architectenbureau Assar ontwierp het nieuwe ziekenhuisgebouw. Alles in dat gebouw, van de ontvangstruimten tot de operatiezalen en zelfs het plafond, werd niet gebouwd rondom het medisch aanbod, maar met een focus op de patiënt.

Chirec is een privégroep, ontstaan uit de fusie van een aantal kleinere ziekenhuizen. Om de verouderde gebouwen van Edith Cavell, Park Leopold en een deel van het Basiliek Ziekenhuis te vervangen, besloot de directie van Chirec in 2006 om een gloednieuw ziekenhuis te bouwen. Het architectenbureau Assar, dat eerder al werkte aan het nieuwe Navo-hoofdkwartier, de Madoutoren en de Koninklijke Militaire School, tekende een energiezuinig gebouw met een oppervlakte van 104.000 vierkante meter, verdeeld over zeven bouwlagen waarvan twee ondergronds. Het gebouw is niet energiepassief, maar wel zeer performant met warmtekrachtkoppeling, 180 putten voor geothermie, 140 m² zonnepanelen en warmtepompen.

De unieke moderne architectuur is volledig afgestemd op het optimaal functioneren van een ziekenhuis. Het nieuwe ziekenhuis werd zo geconcipieerd dat verplaatsingen zo optimaal mogelijk kunnen verlopen. Op die manier hoeft men vanuit de spoedafdeling maar de gang te doorkruisen om de dienst beeldvorming te bereiken, een andere voor de operatiekamer of nog een andere voor de intensieve zorgen. Alles is vlakbij, op dezelfde verdieping. En ook de bezoeker vindt makkelijk zijn weg: het gebouw is opgetrokken in stervorm rondom een centraal atrium van waaruit de patiënt toegang heeft tot alle diensten zonder dat hij het hele ziekenhuis moet doorkruisen.

Massief houten plafond

Een zeer opvallend element in het nieuwe gebouw is het massief houten grill-plafondsysteem van Hunter Douglas in de grote centrale inkomhal. Dat zorgt niet alleen voor een warme en natuurlijke uitstraling en huiselijke sfeer in het ziekenhuis, maar beantwoordt ook aan diverse technische en veiligheidseisen. Dankzij de unieke draagstructuur verzekert het plafond een hoge brandwerendheid volgens de strenge normen in verband met brandveiligheid in ziekenhuizen.

“Het plafond dat in de galerij op de gelijkvloerse verdieping werd geplaatst, moest aan heel veel technische eisen voldoen, en dat heeft ons geleid naar Hunter Douglas”, zegt Christine Renoirte, interieurarchitect bij Assar Architects. “Omdat het plafond in een ziekenhuis werd ingebouwd, moest het bijvoorbeeld demonteerbaar zijn en toegankelijk, een verlaagd plafond dus. Zo kan men makkelijker aan de techniek die erachter verborgen zit. Een andere eis had te maken met de openheid van het plafond: het ziekenhuis beschikt over een ontrokingssysteem met ventilatoren, die bij brand de lucht wegzuigen, waardoor het vuur verstikt wordt. Dat gebeurt via het plafond, dus moest dat minstens 50 procent open zijn.”

Houten plafond van Hunter Douglas

Hoge brandwerendheid

Maar het beslissende criterium voor de keuze voor Hunter Douglas, was volgens Christine Renoirte het EU-attest van stabiliteit: “Die hoge brandwerendheid, met een brandstabiliteit van meer dan 30 minuten, dat is iets wat weinig andere producenten konden leveren. Om dat attest te behalen, moest het hout behandeld worden en dat gebeurt in Noord-Europa. Het transport daarvan is niet eenvoudig en dat kon niet iedereen aanbieden.”

Tot slot was er nog het element van de vormgeving. Omdat de inkomhal een grillige vorm heeft met veel afrondingen, was deze keuze de beste oplossing. Het grill-plafondsysteem van Hunter Douglas leent zich perfect voor zo’n grillige vorm omdat het door de stabiele ophangconstructie en de manier van bevestigen vrij van de wanden hangt. “Het plafond moest ook gekoppeld kunnen worden aan de lineaire ledverlichting”, zegt Christine Renoirte. “Dat we daarbij uitgingen van hout, was om aan de akoestische vereisten te voldoen, terwijl het gebruik van hout ook zorgt voor een warme, menselijke omgeving. Dat element kwam bijvoorbeeld ook terug in de wandbekleding in het gebouw.”

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo