Hunter Douglas Architectural creëert een complex bloemenplafond voor Qatar Metro

19 januari 2021 Bron: UPR
Hunter Douglas Architectural creëert een complex bloemenplafond voor Qatar Metro
Wanneer er ambities zijn om een van 's werelds meest geavanceerde rail transit systeem te bouwen, zijn er maar weinig compromissen mogelijk. Dus toen de regering van Qatar een diversificatie- en moderniseringsprogramma van 130 miljard euro aankondigde, met als eerste fase de ontwikkeling van het metronetwerk van Doha, was Hunter Douglas Architectural vereerd om erbij betrokken te zijn.

Het station, ontworpen door UNStudio, heet "Vaulted Spaces" en het gedurfde ontwerp weerspiegelt de historische islamitische architectuur. De architecten, die de traditionele 'Qatari' architectuur herinterpreteren, ontwierpen een ruimte die het erfgoed van het land verbind met zijn toekomst als een innovatieve, welvarende staat. De buitenkant van het station is opgebouwd uit gouden zandsteen, terwijl de binnenkant glinstert met een parelmoerachtige glans. Als aanvulling op deze prachtige ontwerpen en palletkeuzes werd een complex, op maat gemaakt Hunter Douglas Architectural plafond ontworpen.

Hunter Douglas Architectural creëert een complex bloemenplafond voor Qatar Metro
De "Petal Ceiling" was een belangrijk onderdeel van het uitgebreide UNStudio Design Manual, en Hunter Douglas Architectural werd uitgedaagd om een bloemontwerp te ontwikkelen met verschillende bloembladvormen die een opvallend, modulair plafond zouden vormen binnen het station, geïnstalleerd rond de gewelven. Hunter Douglas veranderde het originele GRG [Glassfibre Reinforced Gypsum] ontwerp in een volledig metalen plafondontwerp, zodat het nieuwe ontwerp volledig toegankelijk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk is.

"Plafonds zijn meer dan functioneel; als ze mooi zijn ontworpen, zijn ze ook een integraal onderdeel van de kunst en het ambacht van de hele ruimte. Ze spelen een belangrijke rol in het gebouw en het interieurontwerp omdat ze geluid kunnen absorberen, wat een veel gezonder binnenklimaat oplevert en ook bijdraagt aan een optimale verlichting." Het oorspronkelijke architecturale ontwerp maakte het mogelijk om vier verschillende bloembladafmetingen te maken, waardoor er 14 verschillende bloembladontwerpen werden gemaakt, hoewel dit uiteindelijk werd gereduceerd tot drie verschillende modules. "Het ontwerp voor de metro van Doha was complex en de engineering van het systeem moest worden verenigd om een oplossing met één systeem mogelijk te maken. Dit werd bereikt door het ontwerp van het ophangsysteem, wat betekende dat elk item geprefabriceerd was en het systeem werd geassembleerd en geïnstalleerd, zonder storingen, met de garantie van een 100% ontworpen gezamenlijke lay-outweergave.’ Aldus Michiel Langeveld, Research & Development Manager bij Hunter Douglas Architectural

Hunter Douglas Architectural creëert een complex bloemenplafond voor Qatar Metro
In samenwerking met collega's van VDL, de Eindhovense ontwikkelings- en productiegigant, heeft Hunter Douglas een constructie ontworpen op basis van een gelijkzijdige driehoek. Cruciaal is dat elke sectie zo is ontworpen dat deze eenvoudig en tegen minimale kosten kan worden getransporteerd. Omdat er op de bouwplaats geen aanpassingen nodig waren, werden de secties snel op de bouwplaats geïnstalleerd. Het ontwerp bestond uit een diepgetrokken bloembladframe (=petal frame) van 1 mm staal met een inleg van 15 mm honeycomb paneel, die 2,5 meter lang was. De panelen waren vlak en bestaan uit vier lagen: geperforeerd aluminium met 3,6% open microperforaties; 13mm aluminium honeycomb; geperforeerde aluminium achterwand die 33% open is; en een akoestische niet-geweven achterzijde. De diepgetrokken delen van het bloembladframe vormen samen met de driehoekige rugconstructie de basis voor de honingraatpanelen die met torsieveren zijn verbonden. De opvulpanelen zijn voorzien van een torsieveersysteem, waardoor de panelen tijdens de installatie gemakkelijk kunnen worden aangesloten en het afgewerkte plafond ook volledig toegankelijk is voor onderhoudsdoeleinden. De veiligheid stond voorop en resulteerde in een sterke duurzame oplossing met een hoge akoestische prestatie met een NRC-classificatie van 0,85 en een brandwerendheidsclassificatie SBI A2 S1 D0 / ASTM klasse A.

Niets van dit alles kon bereikt worden door Hunter Douglas zonder de steun van Imar Trading & Contracting LLC, onze partner in Qatar sinds vele jaren. Samen maakten we het mogelijk om dit unieke project te ontwerpen, te creëren en te realiseren!

Na voltooiing zal het Qatar metro netwerk het primaire openbaar vervoersysteem in Greater Doha zijn. De eerste fase omvat 37 stations en drie lijnen, met plannen voor nog eens 60 stations en twee metrolijnen.

Hunter Douglas Architectural creëert een complex bloemenplafond voor Qatar Metro

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo