Vloerbekleding

Alles over een pvc-vloer

Alles over een pvc-vloer
We zien pvc-vloeren steeds vaker opduiken in hippe interieurs. Moet je een nieuwe vloer uitzoeken en overweeg je om een pvc-vloer te (laten) leggen? We zetten alles wat je moet weten over dit type vloeren op een rij.

Wat is een pvc-vloer precies?

Pvc staat voor polyvinylchloride. Een pvc-vloer bestaat uit verschillende lagen kunststof met een beschermende toplaag. Hoe dikker de toplaag, hoe beter de vloer bestand is tegen slijtage. Tegenwoordig is een pvc-vloer bijna niet te onderscheiden van echt hout, wat het voor veel interieurliefhebbers een aantrekkelijke optie maakt. Er zitten nog een aantal voordelen aan een pvc-vloer, die we hieronder voor je uiteenzetten.

Wat zijn de voordelen van een pvc-vloer?

1. Pvc-vloeren gaan lang mee
Het allergrootste voordeel van een pcv-vloer is dat het duurzaam is en je er dus jaren mee kunt doen. Dit komt omdat dit type vloer sterk is en daardoor goed tegen een stootje kan. Hierdoor zijn pvc-vloeren ook een verstandige keuze als je graag een steentje bijdraagt aan het milieu. Als je kiest voor een kliksysteem, kun je de vloer zelfs meenemen als je gaat verhuizen. Ook maakt een kliksysteem het makkelijk om een deel te vervangen bij een eventuele beschadiging. Je hoeft dan dus niet de gehele vloer te vervangen, waardoor deze weer langer meekan.

2. Pvc-vloeren zijn eenvoudig te onderhouden
Een ander pluspunt van pvc-vloeren is dat ze eenvoudig te onderhouden zijn. Af en toe stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloer goed te houden. Omdat pvc-vloeren tegen water kunnen, kun je ze ook in bijvoorbeeld de badkamer gebruiken.

3. Pvc-vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming
Lijkt het je ook zo’n fijn idee om vloerverwarming te hebben? Een pvc-vloer laat zich uitstekend combineren met vloerverwarming. Deze vloeren geleiden de warmte namelijk. Hierdoor wordt er weinig warmte tegengehouden. Ook zonder vloerverwarming voelt een pvc-vloer warm en comfortabel aan.

4. Pvc-vloeren zijn geluiddempend
Pvc-vloeren zijn ook nog enigszins geluiddempend. Het is uiteraard geen wondermiddel, maar je hoeft je minder zorgen te maken over klachten van je onderburen. Ook handig als je huis meerdere verdiepingen heeft en een gezinslid doorgaans eerder naar bed gaat.

5. Pvc-vloeren passen overal bij
Een ander voordeel van een pvc-vloer is dat het overal bij past. Of je nu een modern, landelijk of dromerig interieur hebt. Dit is deels te danken aan het feit dat er pvc-vloeren in alle soorten en maten zijn. Een greep uit de mogelijkheden:
  • De plankenvloer komt het meest voor, maar kan alsnog een unieke optie zijn. Het geeft namelijk de mogelijkheid om een geheel eigen vloer te creëren, door kleuren en materialen te combineren.
  • De visgraatvloer schopte het de afgelopen jaren tot een ware interieurtrend en kan er heel fraai uitzien. Pvc leent zich goed voor dit patroon, die, zoals de naam al verklapt, lijkt op een visgraat.
  • Ook de Hongaarse punt is populair, die een beetje op de visgraat lijkt.

Wat zijn de nadelen van een pvc-vloer?

Er zitten eigenlijk weinig grote nadelen aan een pvc-vloer. Sommige mensen laten zich tegenhouden omdat er een hoger prijskaartje aan hangt dan bijvoorbeeld laminaat. Omdat een pvc-vloer heel lang meegaat, heb je die prijs er op een gegeven moment uit. Daarnaast is het beter om binnen geen schoenen te dragen als je een pvc-vloer hebt, omdat je anders kans hebt op kleine beschadigingen. Tot slot moet je bij het aanleggen zorgen dat de ondervloer geheel vlak is, zodat niets zich aftekent op de pvc-vloer. Pvc is dun en flexibel, dus kan dit sneller gebeuren.

Zelf leggen of laten leggen?

Als je eenmaal besloten hebt om voor een pvc-vloer te gaan, resteert nog een laatste keuze. Ga je zelf aan de slag of je laat je de vloer liever leggen? Als je het liever door een specialist laat doen, kun je bijvoorbeeld voor een PVC vloer van Vloerenbaas.nl gaan en daar de legservice bij nemen. Je weet dan zeker dat het er goed uit komt te zien en het scheelt je de nodige tijd en moeite. Wil je liever de hand op de knip houden en ben je over het algemeen handig? Dan kun je het natuurlijk ook zelf doen.