Kurk op de vloer

Bron: Bouw & Wonen
Kurk op de vloer
Is je woning aan een nieuwe vloer toe? Of betrek je een nieuwbouwwoning met een leeg canvas voor jou om mee te spelen. Dan sta je voor veel verschillende keuzes. Want zoveel mensen, zoveel wensen en dat geldt ook voor vloeren. Heb je al eens aan een visgraat parket van kurk gedacht? Kurk is wellicht niet een materiaal dat meteen bij je opkomt als vloerbedekking. Maar het heeft vele voordelen en geeft je woning een heel warme, gezellige uitstraling.

Creatief met kurk

Kurk is een materiaal wat vooral wordt gebruikt om (mousserende) wijn in de fles te houden. Natuurlijk laat je de wijnstopper knallen als je een nieuwe woning gaat betrekken. Maar kurk is meer dan alleen een stopper op een wijnfles. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, welke in Zuid-Europa en Noord-Afrika te vinden is. De schors is licht en elastisch, waardoor het dus geschikt is om er een wijnfles mee af te sluiten. Kurk kan, dankzij de lucht in het materiaal, drijven en isoleert heel goed. Het neemt geen vocht op en laat geen lucht door. Daarnaast dempt het en vangt het schokken op. Geen wonder dat sandalen en schoenzolen van kurk heerlijk lopen. Maar deze eigenschappen van kurk maakt het ook zo fijn om een nieuwe vloer van aan te leggen.

Kurkbladen voor de vloer

60% van de kurkproductie gaat naar het maken naar stoppers, zoals voor wijnflessen. Als bijproduct worden er dan kurkbladen gemaakt. Deze grotere bladen kunnen weer verwerkt worden in prikborden, wandbekleding en tegels voor de vloer. Deze vloertegels van kurk zijn ideaal om een vloer te isoleren en daar vervolgens een houten parketvloer of laminaatvloer overheen te leggen. De verende eigenschappen dempen je voetstappen en maken je vloer zo minder gehorig. Ook geeft het warmte dankzij de isolerende eigenschappen van het materiaal.

Kurkvloeren zijn duurzaam

Kurk is een natuurlijk materiaal, wat zeer slijtvast is. Is de vloer toch Ďopí dan kan het heel gemakkelijk gerecycled worden. Dat maakt een kurkvloer extra duurzaam. Wil je je huis dus verduurzamen, dan is investeren in een kurkvloer een goede keuze. Bovendien kun je kurk in het hele huis aanleggen. Heb je een rustieke keuken, badkamer in Finse sauna stijl of een slaapkamer in natuurlijke stijl? Kurk maakt het helemaal af. In de keuken of badkamer wordt wel geadviseerd om het kurk van een beschermende toplaag te voorzien.

Voor- en nadelen

Een kurkvloer heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dus voor een vloer vooral de duurzaamheid, waterafstotende karakter en de isolerende eigenschappen. Een nadeel van kurk is dat het een zacht materiaal is. Meubels zullen hun pootafdrukken er zeker in plaatsen Ė maar dat doen ze ook in hoogpolig tapijt. Ook heeft kurk een beetje liefde en onderhoud nodig. UV-straling kan de vloer laten verkleuren en het is nodig om de beschermende laag geregeld opnieuw aan te (laten) brengen. Heb je dat er voor over, dan is kurk echt een vloer waar je heel lang veel plezier van zal hebben.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo