Vloerbekleding

Hoe een geschikte vloer kiezen?

Hoe een geschikte vloer kiezen?
Je loopt er elke dag over en het bepaalt voor een groot deel hoe de woning eruitziet en aanvoelt. Het bepaalt mee het karakter van de woning en eens geplaatst, moet het lange tijd meegaan. Dat betekent dat het een beslissing is waar je niet te licht kan over gaan. Het kiezen van een geschikte vloer is niet gemakkelijk en afhankelijk van smaak, de functie van de ruimte waarin hij ligt, de stijl van de woning en niet te vergeten het budget. In dit artikel zullen we enkele soorten vloeren bespreken en de voor- en nadelen opsommen.

Laminaat

Laten we van start gaan met het type vloer dat iedereen kent en zeer populair is, nl. laminaat. Hedendaagse laminaat is meestal kliklaminaat. Het is makkelijk te plaatsen en daarom heel populair bij doe-het-zelvers. Het is budgetvriendelijk en in een verscheidenheid van uitvoeringen beschikbaar. Laminaat heeft een toplaag die naargelang de toepassing kan variëren van dikte, uitvoering en kleur. Dit maakt dat het geschikt is voor vrijwel elke toepassing. Bij het kiezen van laminaat is het van belang rekening te houden met de functie van de ruimte. In de badkamer moet het watervast zijn, in een winkelruimte is een dikkere toplaag nodig om ervoor te zorgen dat de vloer slijtvast is en voor huishoudelijk gebruik zijn de vereisten dan weer minder streng. Tenslotte is laminaat zeer onderhoudsvriendelijk.

Parket

De meest natuurlijke uitstraling kan je verkrijgen met parket. Dat komt uiteraard omdat het ook een echt natuurproduct is. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is zeer aangenaam om blootvoets over te lopen. Een parket kan vernist worden of geolied. Verniste parket vraagt minder onderhoud en is gemakkelijker om schoon te maken. Een geolied parket heeft een jaarlijks onderhoud nodig, maar ziet er ook het mooist uit. Mocht er schade zijn aan het hout, kan het opgeschuurd en terug geolied worden, zodat parket een zeer duurzaam product is. Om de juiste uitvoering, legpatroon en afwerking te kiezen, is het raadzaam een professional te raadplegen. Die is het best geschikt om te helpen bij de juiste keuze voor jouw specifieke toepassing.

Tegels

Een keramische of natuursteen tegel is heel sterk. Maar het is moeilijk om zelf te plaatsen. Een vakman laten komen om de tegels te plaatsen kan snel duur uitkomen. Een alternatief is een kliksysteem met tegeldesign. Dit wordt geplaatst zoals kliklaminaat, maar heeft de vorm en het uitzicht van tegels. Dit is een goed systeem als je een vloer wilt die er uit ziet als een tegelvloer, maar die makkelijk zelf geplaatst worden en dus budgetvriendelijker is. De designs kunnen variëren van klassiek tot modern, van beton tot grafiet of zelfs metal look.

Rigid

Een vrij nieuwe vorm van harde vloeren met kliksysteem is de rigid. Dit product is sterk, slijtvast, makkelijk in onderhoud en beschikbaar met verschillende decors. De grootste voordelen van rigid zijn waterbestendigheid, extreme stabiliteit, eenvoudige plaatsing, hoge krasweerstand, geluidsdemping en vlekbestendigheid.

Kurk

Kurk is een heel natuurlijke en duurzame vloer. Het basismateriaal, kurk, groeit steeds terug aan, waardoor kurk steeds opnieuw kan ontgonnen worden, zonder de bomen te moeten kappen. Daarom is het een geschikte vloer voor mensen die gevoelig zijn aan de ecologische kant van het verhaal. Maar dat is uiteraard niet het enige voordeel. Kurk voelt warm aan, is isolerend, beschikbaar in ontelbare designs en met de hedendaagse kliksystemen zijn ze ook ideaal voor zelfplaatsters.

Clickvinyl

Het laatste type vloer dat we in dit artikel bespreken is clickvinyl. Vinyl is een materiaal dat vervaardigd is uit een veerkrachtige kunststof. De slijtweerstand is ook hier afhankelijk van de dikte van de toplaag. Vinyl is beschikbaar op rol, als tegel met verlijmde plaatsing of als klikbare uitvoering met een MDF- of kunststofdrager. Voor een plaatsing van vinyl op rol kan je weer best beroep doen op een professionele plaatser. Voor plaatsing op rol of verlijmde tegel heb je een mooi egale ondergrond nodig. Het clickvinyl is dan weer makkelijk zelf te plaatsen. Het is heel makkelijk schoon te maken, dempt geluid en zal niet vlug beschadigd raken door speelgoed, hoge hakken of veelvuldig gebruik. Wat betreft de uitvoering is er ook hier weer een uitgebreid gamma mogelijk van designs en kleuren.

Wat je ook kiest, kijk eerst goed rond en vraag zeker advies van iemand die dagelijks in het vak zit.

Ook interessant