5 tips om over je oude tegels heen te tegelen!

Bron: Bouw & Wonen
5 tips om over je oude tegels heen te tegelen!
Tegels zijn na een aantal jaren toe aan vervanging. Ze zijn versleten of je bent de tegels helemaal zat. Dan kan het een hele klus zijn om de oude tegels te verwijderen en er komen ook nog eens allemaal fijne stoffen vrij. Verbouwen is dan geen fijne optie en is het een stuk makkelijker om over de tegels heen te tegelen.

Stap 1

Voordat je begint met overtegelen moet je ervoor zorgen dat de hele ruimte leeg is. Het kan voorkomen dat sommige tegels hol zijn geworden. Tik voorzichtig met bijvoorbeeld met een hamer op de tegels. Je zal snel horen of een tegel een holle ruimte heeft. Deze tegel maak je dan kapot. Die ruimte wordt later weer opgevuld met lijm, dus je hoeft je geen zorgen te maken over hoogteverschil.

Stap 2

Oude tegels hebben hoogstwaarschijnlijk veel vuil aan zich kleven. Maak daarom deze grondig schoon, anders zal het lijm slecht hechten en vallen de nieuwe tegels zo van de muur af. Dat willen we natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Als je zeker wil zijn dat er geen vuil overblijft, gebruik dan deze reinigings- en ontvettingsmiddel.

Stap 3

Dan is het tijd voor voor de primer, breng deze gelijkmatig aan met een vachtroller. Je moet wel even wachten totdat de primer droog is. Dit duurt ongeveer twee tot vier uur, afhankelijk van de ondergrond, toepassing, vochtigheidsgraad en temperatuur.

Stap 4

Daarna kan je de pastalijm toevoegen. Doe dit ook gelijkmatig met een lijmkam. Smeer niet direct alles uit, dan kan het zo zijn dat de lijm al opgedroogd is voordat je gaat tegelen. Werk daarom in delen.

Stap 5

Nu ben je klaar om te beginnen met tegelen. Plaats de tegels met een licht schuivende beweging in de verse lijm. Zorg ervoor dat de tegel echt goed in de lijm zit. Zo voorkom je holling. Als dat klaar is, is het alleen nog een kwestie van voegen en dan ben je helemaal klaar!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo