Muurbekleding

How-to: hoe verf je plinten?

How-to: hoe verf je plinten?
Heeft je woning een opfrisbeurt nodig? Vergeet dan de plinten niet. Plinten zijn heel bepalend voor de uitstraling van een ruimte. Daarom is het fijn dat je ze zelf kunt verven. Hieronder nemen we de stappen voor het verven van plinten met je door.
Tips vooraf:
  • Wil je je hele muur schilderen? Verf dan eerst de plinten en daarna pas de muur. Het is gemakkelijker om muurverf van een goed gedroogde gelakte plint af te krijgen dan andersom.
  • Voor een strak resultaat: kit de rand tussen de plint en de muur met acrylaatkit.
  • Vaak kun je de lak voor houten plinten ook gebruiken voor een houten vloer. Ideaal als je een houten vloer gaat leggen of al hebt.
  • Wil je een nieuwe vloerbedekking? Verf dan eerst de plinten, voordat je de vloerbedekking erin legt. Vloerbedekking afplakken is namelijk lastig.


Stap 1: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak de plinten goed schoon en ontvet ze daarna. Je kunt de plinten ontvetten met een speciaal ontvettingsmiddel. Vul daarna eventuele beschadigingen aan de plinten op met een vulmiddel.
De volgende stap is het schuren van de plinten, als dat nodig is. Plinten van ongeschaafd hout schuur je met korrel 180 en plinten met een intacte laklaag schuur je met korrel 240-320. Plinten van geschaafd hout hoeven niet geschuurd te worden. Zijn de plinten in slechte staat? Krab dan eerst de verflagen eraf met een verfkrabber en schuur ze daarna met korrel 80-120. Maak vervolgens de plinten stofvrij met een doekje of stoffer. Het schuren van de plinten zorgt namelijk voor veel stof. Je kunt de plinten eventueel ook nog een keer ontvetten.
Plak ten slotte de plinten af met afplaktape en dek de vloer af. Zo weet je zeker dat je netjes werkt.

Stap 2: De plinten gronden

Door je plinten eerst te gronden, zorg je voor een betere dekking en een betere hechting van de laklaag. Roer om te beginnen de grondverf goed door met een roerhoutje. Verf daarna de bovenste rand van de plinten met een kwast. De rest kun je met een roller doen. Zorg ervoor dat je eerst met de houtnerf mee verft en vervolgens tegen de houtnerf in. Laat de grondverf ten slotte goed drogen.

Stap 3: De plinten lakken

Als de grondverf goed is opgedroogd, schuur je de plinten nogmaals. Maak de plinten vervolgens weer stofvrij en ontvet ze eventueel. Daarna kun je beginnen met lakken. Breng de lak op dezelfde manier aan als de grondverf. Voor het beste resultaat breng je twee laklagen aan. Dit zorgt voor een stootvast resultaat. De eerste laag is meestal na vijf uur overschilderbaar. Zorg ervoor dat je de plinten tussen de lagen door nog eens licht schuurt en daarna weer stofvrij maakt.
Haal ten slotte de afplaktape eraf als de verf nog niet goed droog is. Zo voorkom je beschadigingen aan de lak. Laat de lak goed uitharden. Na een week is de plint kras- en stootvast.

Plinten afgelakt bestellen

Tip: geen zin of tijd om zelf je plinten te verven? Het is natuurlijk ook mogelijk om de plinten te laten verven, of – nog makkelijker – om je nieuwe plinten afgelakt te bestellen. Bij de Plintenfabriek maken ze plinten en ander lijstwerk. Deze producten kun je voorgelakt en afgelakt bestellen. Hierbij is elke RAL-kleur mogelijk. Dit bespaart je een hoop tijd en moeite.

Ook interessant