Stappenplan voor het schilderen van binnenmuren

Bron: Bouw & Wonen
Stappenplan voor het schilderen van binnenmuren
Ben je van plan zelf de binnenmuren van je woning te schilderen? Dit is vrij eenvoudig te doen wanneer je de juiste schildertechnieken toepast. De kosten voor een schilder liggen tussen de 6 en 15 euro per vierkante meter. Door de schilderwerken zelf uit te voeren kun je dus flink besparen op de kosten. In dit artikel kun je alle aandachtspunten en handige tips terugvinden die je nodig hebt bij het verven van de muren.

Het kiezen van de juiste kleur

Het succes van het verven van je binnenmuren begint bij het kiezen van de juiste kleur. De grotere kluswinkels hebben al gauw een assortiment met meer dan 1500 kleuren. Het kiezen van de perfecte kleur kan dus wat tijd in beslag nemen. Zeker wanneer je wilt werken met meerdere kleurencombinaties. Om het jezelf makkelijk te maken is het handig om meerdere woonmagazines te bekijken waarin de mooiste mogelijkheden worden weergegeven. Wanneer je perse zelf te samenstelling wilt maken kun je gebruik maken van verschillende online kleurenkiezers. Hierbij kun je online de kleuren kiezen en meteen zien hoe dit eruit zou komen te zien in een voorbeeld.

Het voorbehandelen van de binnenmuren

Doe altijd een goede inspectie van de ondergrond. Verwijder eventueel oude (bladerende) verflagen en zorg ervoor dat de binnenmuren mooi egaal zijn. Gaten en oneffenheden kunnen worden opgevuld met binnenvulmiddel. Heb je een poederende muur (een muur die afgeeft als je er met een vochtige doek overheen gaat) dan kan er een laag fixeer op de muur worden aangebracht. Een vochtige muur zal eerst moeten worden voorzien van een laag muurstrijk voor hierop geverfd kan worden.

Stappenplan voor het schilderen van binnenmuren

Materiaalgebruik

Begin met het afplakken van bijvoorbeeld schakelaars en kozijnen waar geen verf op mag komen. Ook meubels moeten goed afgedekt worden voor het schilderen begint. Gebruik een combinatie van rollers en kwasten om het schilderwerk uit te voeren. De rollers gebruik je voor de grote oppervlakken. De kwasten worden gebruikt voor hoeken en randen waar precisie werk is vereist. Controleer vooral bij de randen of er niet een te dikke laag verf achterblijft. Dit kan zorgen voor oneffenheden. Gebruik voor de rollers overigens altijd een emmer met een rooster waarmee de verf gelijkmatig verdeeld wordt over de roller.

De juiste techniek toepassen

Het grootste gedeelte van het schilderen gebeurt met de roller. Wanneer je deze gebruikt zorg er dan altijd voor dat je in n baan werkt een naar het licht toe rolt. Doe dit nooit in verschillende richtingen om baanvormingen te voorkomen. Pak het plafond overigens niet in fasen aan maar probeer deze in een keer af te werken wanneer de verf nog nat is. Dit zorgt voor het mooiste resultaat.

Ben je meerdere dagen bezig om je woning te schilderen dan moeten de kwasten en rollers op de juiste manier bewaard worden. De rollers kun je het beste direct na het reinigen in plastic of aluminium bewaren om ervoor te zorgen dat er geen stofdeeltjes op komen. Kwasten kun je het beste reinigen met groene zeep en stofvrij opslaan. Een andere optie is de kwasten of rollers gewoon in de verf(emmers) te laten en deze de volgende dag weer te gebruiken.

Stappenplan voor het schilderen van binnenmuren

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo