Binnenafwerking

6 tips om uw huis ruimer te laten lijken

Veel mensen die in een klein huis of appartement wonen worden constant herinnerd aan een gevoel van ruimtetekort. In een kleine woning telt immers alle ruimte. Dat is het uitgangspunt van dit artikel. Door een paar handige tips toe te passen kunt u zelfs de kleinste ruimte in uw huis ruimer laten aanvoelen. Laat u inspireren door kleurtechnieken, het verplaatsen van meubels en het handig toepassen van diverse soorten verlichting om uw woning optisch groter te laten lijken.

1. Een goede opruimbeurt

Dit is misschien wel de makkelijkste tip van allemaal, maar zeker niet de onbelangrijkste. Door uw huis goed op te ruimen voelt een ruimte al snel groter aan. Vooral het opruimen van de vloer is essentieel. Hoe meer vloer u ziet des te groter een kamer aanvoelt. Bekijk iedere ruimte in uw huis eens van een afstandje en probeer deze leeg voor te stellen. Door dit te doen bepaalt u makkelijk welke spullen er voor u overbodig zijn in een ruimte. Verzamel alle spullen die u niet gebruikt en uw huis rommelig doen aanvoelen en berg deze op achter gesloten deuren.

2. Donkere of lichte tinten?

Warme en donkere tinten maken een ruimte knusser en intiemer, terwijl lichte en koelere kleuren een gevoel van ruimte creëren. Door uw schilderwerken, muren en deuren in verschillende tinten van dezelfde kleur te schilderen, voelt een ruimte in uw huis meteen een stuk groter aan. Probeer ook de kleuren van uw meubilair overeen te laten komen met uw geschilderde deuren en muren. Hierdoor lijkt het net alsof uw meubilair zich met de muur versmelt wat op het oog een hoop ruimte geeft. Ook satinverf kan een ruimte groter laten lijken, omdat het natuurlijke lichtinval beter wordt gereflecteerd door deze verfsoort.

6 tips om uw huis ruimer te laten lijken

3. Benut uw ruimtes optimaal

Mensen gaan wel eens de mist in door niet alle ruimte in een kamer optimaal te benutten. Probeer eens wat te schuiven met het meubilair in uw huis. Een woonkamer kan er ineens een stuk ruimer uitzien wanneer u bijvoorbeeld uw bankstel of salontafel een kwartslag draait. Ook lijken muren meteen een stuk korter wanneer hier veel schilderijen aan op zijn gehangen. Denk hier dus goed over na en bouw uw kamer niet te vol.

4. Speel met licht

Door het juiste type licht te gebruiken kan een ruimte ineens heel open lijken. Staande lampen die licht in een mooi wit plafond weerkaatsen zijn bijvoorbeeld heel geschikt, maar ook spotjes werken goed in een kleine kamer. Denkt u ook aan natuurlijk lichtinval. Als u niet genoeg natuurlijk licht hebt in een ruimte is het een idee om na te denken over een extra dakraam of een lichtkoepel. Hoe meer lichtinval, hoe groter uw ruimte oogt.

5. Groot of klein meubilair?

Het is goed om na te denken over welk meubilair u in een kleinere kamer wilt hebben. Een grote sofa kan wel comfortabel zijn, maar het komt de ruimte niet ten goede. In plaats van een grote sofa kunt u beter voor een klein bankstel kiezen. Verder is het beter om groot meubilair en wandmeubels tegen de muren te plaatsen, om zo meer vrije ruimte op de grond te creëren.

6. Een smalle ruimte breder laten lijken

Wilt u een smalle ruimte breder laten lijken? Dan kunt u voor de lange zijmuren het beste voor een lichte kleur kiezen en voor de korte zijmuren een donkere kleur. Door deze accenten op de muren aan te brengen lijkt een smalle kamer ineens een stuk breder.

Niet iedereen heeft de luxe van een groot huis. Zoals u heeft gelezen hoeft het helemaal niet duur en veel werk te zijn om uw huis ruimer te laten lijken. Door deze tips op te volgen creëert u meer leefruimte en vrijheid voor u en uw medebewoners.

Ook interessant