Massief houten vloer zelf leggen

6 mei 2004 Bron: Telegraaf
De houten vloer kent een rijke historie. Veranderd in de loop der eeuwen van louter functioneel naar decoratief ťn functioneel. Hout ligt aan de basis van een waardevolle investering in uw interieur, die de tand des tijds ruimschoots kan doorstaan. Massief hout kent vele voordelen. Het is sterk, sfeervol, behaaglijk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, hygiŽnisch en wordt in de loop der tijd steeds mooier.

Alleen een massief houten vloer leggen is een aardig karweitje. Over het algemeen moet je een massief houten vloer volledig vastspijkeren of verlijmen op een vlakke houten ondervloer, bijvoorbeeld van spaanplaat. En na het leggen ook nog eens lakken of in de olie zetten. Daarom kiezen we steeds vaker voor laminaatvloeren. Maar laminaat is nog steeds geen echte vloer, het blijft nephout.

Niet getreurd, met een Nature Click vloer haal je een stuk puur natuur in huis. Het clicksysteem waarmee deze vloeren zijn uitgerust staat garant voor een eenvoudige en snelle manier van leggen. Het zelf leggen van een massief houten vloer is nu wel heel makkelijk. Zonder lijm, spijkers, schroeven of ingewikkeld gereedschap worden de vloerplanken ineen gelegd. Slechts een zaag, meetlint en een paar uur klustijd en je kunt moeiteloos zelf een massief houten vloer leggen. De vloer is uitstekend geschikt voor intensief gebruik en bij uitstek geschikt om zwevend te leggen. De vloer wordt NIET bevestigd op de ondergrond of ondervloer maar 'zweeft' als het ware op een dampdichte en egaliserende onderlaag. Dit heeft het voordeel dat je minder last hebt van contactgeluid, dus deze vloer is ook heel goed op een etage te leggen (flat of bovenwoning).

De vloeren zijn er behandeld en onbehandeld. De behandelde vloeren van Nature Click-vloer zijn afgewerkt met TripTrap-olie, die de natuurlijke kwaliteiten van het hout garandeert, waardoor het oppervlak duurzaam, mooi en sterk blijft. En mocht de vloer beschadigen dan is deze plaatselijk opnieuw te schuren en te voorzien van een nieuw laagje olie.

De onbehandelde Nature Click-vloer kan afgewerkt worden met een lak, basisolie of beits. Schuur de vloer eerst met een middelgrof schuurpapier en schuur het hout na met fijn schuurpapier. Doe dat in de lengterichting van het hout. Vergeet niet de vellingkanten goed mee te schuren! Als u ervoor kiest om uw vloer te lakken, wil ik u erop attenderen dat de gelakte vloer moeilijk uit elkaar te halen is indien u de vloer lakt na het leggen. Dit komt doordat de lak als een soort lijm werkt. Je kunt dit voorkomen door de afzonderlijke vloerdelen vooraf te behandelen. De noodzakelijke ruimte tussen de muur en vloer (minimaal 8 mm), omdat een zwevende vloer krimpt en uitzet door temperatuurverschillen en luchtvochtigheid in huis, kan netjes afgewerkt worden door middel van een plint of parketlat. Ik raad aan een plint of parketlat van minimaal 20 mm dik. De plint kun je ook op de wand vastzetten, maar zorg er wel voor dat de vloer onder de plint vrij kan bewegen.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo